Helyi közélet

2014.04.05. 18:21

A tudásuk több, a bérük viszont nem

Miskolc - Az óvodapedagógusok sem kapnak több fizetést az egyetemi végzettségért.

Miskolc - Az óvodapedagógusok sem kapnak több fizetést az egyetemi végzettségért.Az óvodapedagógusok egyetemi végzettsége soha nem számított a bérbesorolásnál – mondta lapunknak Makár Barnabásné, a Pedagógusok Szakszervezete óvodai tagozatának elnöke. A kérdés annak kapcsán merült fel, hogy a miskolci általános iskolai tanárok szeptemberben először olyan munkaszerződést kaptak és írtak alá, melynek az első oldalán az egyetemi végzettségnek (akinek van ilyen) megfelelő bér szerepelt. Majd ezt az első lapot a pedagógusok tudta nélkül valaki kicserélte, de ezen már csak a főiskolai végzettségnek megfelelő, 30 ezer forinttal kevesebb fizetés szerepelt. Az ügyben közokirat-hamisítás gyanújával nyomozás folyik a Miskolci Rendőrkapitányságon ismeretlen tettes ellen.

Meg kell becsülni!

De mi a helyzet az óvodapedagógusokkal? Hiszen közöttük is akadnak olyanok, akik a főiskolai diploma mellett egyetemivel is rendelkeznek.

Makár Barnabásnétól megtudtuk, a köznevelési törvény előírja, hogy a munkavállalónak a munkaköre betöltéséhez szükséges végzettséget kell figyelembe venni, tehát az óvodapedagógusok esetében a főiskolát. Az érdekvédő tudomása szerint Miskolcon 10 körüli lehet azoknak az óvónőknek a száma, akik egyetemet végeztek pedagógia vagy szociál-pedagógia szakon. Mint fogalmazott: nem tartja helyesnek, hogy az egyetemi diplomával rendelkezők nem kerülhetnek magasabb bérkategóriába, hiszen magasabb a képzettségük, így a munkájukat is szakszerűbben tudják végezni. Most egy 30 éve a pályán lévő óvodapedagógusnak 263 ezer forint a bruttó fizetése, ha figyelembe vennék az egyetemi végzettséget, 288 ezer forint lenne.

A miskolci önkormányzatnál mint az óvodák fenntartójánál is érdeklődtünk az óvodapedagógusok bérével kapcsolatban. Válaszuk szerint az önkormányzat 9 óvodájában 2 intézményvezető van, aki munkaköréhez nem kapcsolódó egyetemi végzettséggel rendelkezik: besorolásuk főiskolai óvodapedagógus végzettségük alapján történt. A munkakörükhöz jogszabály által előírt végzettségnek megfelelő bért kapnak.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában