Helyi közélet

2014.04.10. 09:42

A páston a szakmák sztárjai

Miskolc - Egy jó szakma felér egy diplomával – hirdeti idén is a Kereskedelmi és Iparkamara.

Miskolc - Egy jó szakma felér egy diplomával – hirdeti idén is a Kereskedelmi és Iparkamara.Hegesztők, géplakatosok, tetőfedők, asztalosok, bőrdíszművesek, szabók, kereskedők és még jó néhány más, összesen 38 szakma kiváló tanulói adnak számot tudásukról jövő hét elején Budapesten, a Szakma Sztár Fesztiválon. A megyei elődöntőket követően mintegy 200 tanuló mérettetheti meg magát az ország minden tájáról, közülük négyen megyénkből.

Négyen a döntőben

A szemerés Szkibó Kinga, a berzés Kolozsvári Döniz, illetve a szerencsi szakképzős Majoros István Viktor és Géczi Máté Zoltán a szakmai zsűri és a protokoll vendégek mellett mintegy 12 ezer tanuló előtt bizonyíthat.

– Ez óriási lelki terhet rakhat a versenyzők vállára, de aki itt jól teljesít, az az életben is megállja a helyét – véli Bihall Tamás, a megyei Kereskedelmi és Iparkamara (BOKIK) elnöke, aki szerint ez egy emblematikus verseny. – Szeretnénk ezzel is megmutatni, hogy a szakma tudása milyen nagyszerű dolgokra képes, milyen értékeket tudnak teremteni a jó szakemberek. Éppen ezért meghívtuk a versenyre a szakpolitikusokat, akik lehet, hogy soha nem látták még testközelben dolgozni a szakembereket.

Mint megtudtuk, megyénkben 23 szakmában 194 tanuló vett részt az elődöntőkön, közülük 13-an jutottak a középdöntőbe, ahonnan 4 diák mehet az országos döntőbe. Az elődöntőknél az elméleti tudásukról adtak számot, a döntőben azonban színtiszta gyakorlat vár rájuk. A verseny során az egyes szakmákon belül mindenkinek ugyanazt a feladatot kell megoldani. Ezen belül vannak olyan területek, ahol belecsempészhetik a kreativitásukat, például a cukrászoknál, míg egy villanyszerelési feladatnál nem lehet „cifrázni". Az úgynevezett látványszakmák (fodrász, kozmetikus, szakács, pincér stb.) éppen ezért mindig népszerűek a látogatók körében – jelezte Bihall Tamás.

– Megyénkből négyen jutottak a döntőbe, egy-egy fodrász és vendéglős, valamint két villanyszerelő. Örültem volna, ha többen vannak, de ez is azt mutatja, hogy a jövőben még inkább tudatosítani kell a szakmák képzésének, és a jó szakembereknek a fontosságát. Ezt a célt szolgálja az is, hogy a miniszterelnök komoly pénzjutalmat ajánlott fel a döntőben az első három helyen végzőknek. Emellett a kiváló eredményt elérő tanulók kedvezményt kapnak, mentesülnek a záróvizsgák alól. És éppen ezért utaztat a kamara minden évben sok kisdiákot a versenyre, hogy meglássák a szakmákban rejlő lehetőséget – mondta az elnök.

ÉM-UM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában