Helyi közélet

2014.04.16. 15:02

A leves mellett egy húsétellel is pályázott

Miskolc - Pötyi levese nagy sikert aratott receptversenyünk zsűrijénél. Olyannyira, hogy ki is választották, elkészítették, az étel leírása pedig bekerült Húsvéti receptmagazinunkba.

Miskolc - Pötyi levese nagy sikert aratott receptversenyünk zsűrijénél. Olyannyira, hogy ki is választották, elkészítették, az étel leírása pedig bekerült Húsvéti receptmagazinunkba. Szerzője, a miskolci Klencs Józsefné, azaz Pötyi (Erzsébetnek hívják egyébként, de óvodás kora óta mindenki Pötyinek nevezi) első alkalommal pályázott.

– Korábban küldtem recepteket az egyik női magazinba, több meg is jelent közülük – mondta nekünk. Egyébként több mint 40 éve vagyok előfizetője az Északnak. Az fogott meg a versenykiírásban, hogy olyan ételek leírását várják, amely a saját fantáziánk szülötte. A Pötyi levesét én magam találtam ki és a másik beküldött receptet is.

Klencs Józsefné két gyermek édesanyja. Amikor még nagycsaládban éltek, találta ki a levest. Húsvét előtt készítette mindig, jó laktató volt, másodikként palacsintát kínálva hozzá az egész család jóllakott vele.

– A másik receptet is elárulom. A csirkemellet sajttal és mustárral töltöttem meg, majd bepaníroztam és kirántottam. Nagyon pikáns étel lett belőle.

Pötyi ma már nyugdíjas – az OTP-nél dolgozott 30 évig – a gyerekek kirepültek. Lánya Bécsben tanult, majd ott is ment férjhez, jelenleg Grazban él. Fia Miskolcon lakik, az önkormányzatnál dolgozik. Mindketten egy-egy unokával ajándékozták meg.

– A lányomék nem tudom, hogy haza tudnak-e jönni húsvétra – mondta Klencs Józsefné, de mint kiderült, ő maga gyakran ül fel a vonatra, hogy meglátogassa őket. De az biztos, hogy a fiával és családjával (unokája már elsőéves egyetemista) kirándulni mennek az ünnep idején, valószínű, a Szalajka-völgybe, vagy Aggtelekre.

ÉM-HM

Pötyi levese

Hozzávalók (4 személyre): 20 dkg füstölt tarja, 3 szál sárgarépa, 3 szál fehérrépa, 1 doboz tejföl, személyenként 1 tojás, pici só, liszt, pirospaprika.


A zöldséget vékony karikára vágjuk, kevés olajon vagy zsiron megpároljuk, és felengedjük másfél liter vízzel. A kockára vágott füstölt tarját beletesszük, és puhára főzzük. A tejföllel híg habarást készítünk, és feleresztjük vele a levest. Személyenként 1-1 tojást beleütünk.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában