Helyi közélet

2014.03.06. 18:25

Piac után: „Mégis van egy fél pénzem”

Miskolc - A nyugdíjas Zsuzsával indultunk el hétvégi bevásárlásra. Hamar végeztünk.

Miskolc - A nyugdíjas Zsuzsával indultunk el hétvégi bevásárlásra. Hamar végeztünk.Elő a kosárral, szatyorral, indulás a piacra, hétvégi bevásárlásra! No, nem kell túlságosan nagy vásárlásra gondolni, ezúttal ugyanis egy átlagnyugdíjast kísértünk el a Búza téri piacra. Nézzük csak, Czimer Sándorné Zsuzsa mennyit tud költeni egy hétvégére úgy, hogy vendégek nem jönnek, csak magának főz.

Egy kevés marad

Útközben elmeséli, hogy székelykáposzta lesz a szombati és vasárnapi ebéd. Azonban egy főre nagyon nehéz főzni, ezért az a taktikája, hogy a maradék főtt ételt lefagyasztja, ami aztán nagyon jól jön azokra a napokra, amikor nincs ideje, vagy felugranak hozzá a gyerekek, unokák.

Megtudjuk, a nyugdíja alig valamivel több mint 100 ezer forint. Az állandó kiadásokra elmegy 45 ezer 600 forint, élelmiszerre körülbelül 40 ezret költ. Szinte minden hónapban van valamelyik családtagjának születésnapja vagy névnapja, úgyhogy erre is tartalékol, és egész évben gyűjtöget, hogy nyáron el tudjon utazni a lányához Németországba. Cipőre, ruhára keveset költ, és ha takarékosan beosztja a nyugdíját, akkor egy kevéske marad minden hónapban.

A jó gazdálkodáshoz hozzátartozik, hogy figyelmesen átböngészi az áruházi prospektusokat, és oda megy vásárolni, ahol akciókat talál.

– Ezt azonban csak a nyugdíjasok tudják megtenni – fűzi hozzá –, mert csak nekik van idejük arra, hogy végigjárják a kedvezményeket kínáló áruházakat.

Káposzta és oldalas

A piaci vásárlást a káposztásnál kezdjük. Zsuzsa fél kiló savanyú káposztát kér, a húsosnál fél kiló füstölt oldalast. Szükség van még 2 kiló almára, egy kis fej kelkáposztára és mandarinra is. Ez utóbbit majd az unokák kapják. A boltban már megvásárolta a vödrös tejfölt, a kenyeret, sajtot, disznósajtot és vajkrémet. Kész is a hétvégi bevásárlás, az összes élelmiszer persze nem fogy el mind a hétvégén. A piacon Zsuzsa 2 ezer forintot fizetett, a boltban 1570-et, tehát összesen 3 ezer 570 forint kellett a legutóbbi szombatra és vasárnapra.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában