Helyi közélet

2014.03.21. 11:46

Ki lesz a Kilátó díjas? - Csak a tétlenséget tűri rosszul…

Miskolc - Fritz Attila tavaly sok darabban játszott, ehhez képest idén még csak egyben láthatták a miskolciak. Interjú Fritz Attila színművésszel.

Miskolc - Fritz Attila tavaly sok darabban játszott, ehhez képest idén még csak egyben láthatták a miskolciak. Interjú Fritz Attila színművésszel.

– Úgy volt, hogy októbertől négy hónapon át játszom egy nagyjátékfilmben, de aztán ez eltoldódott a nyárra (aztán az egy filmből kettő is lett). Így négy hónapon át nemigen számíthattak rám a színházban. A négyszögletű kerek erdőben játszhattam, aztán, amikor kiderült, hogy mégis szabad vagyok, belepottyantam a Sirály egy apróbb szerepébe. További kisebb történések voltak azért, mint az Egy óra versek között; a Mit csinálsz, ha…; a Kilépő.

„Nagyon szeretek énekelni”

A legnagyobb szerep az évadban mégis csak A négyszögletű kerek erdő Zordonbordonja és a Veszett fejsze kellékes Fricije. Pedig aligha szerepel egy színész szerepálmai között a „kisfejű-nagyfejű” Zordonbordon, vetem föl.

– Biztos hogy nem. Viszont nagyon szeretem ezt a szerepet. A rendezővel, Szabó Mátéval egyetértésben az volt a szándékunk, hogy az is kiderüljön az előadásból, hogy Zordonbordon milyen volt azelőtt, s hogyan lett ilyenné. Úgy gondolom, hogy alapvetően nem rossznak születik az ember. Úgy adódtak a körülmények, hogy kirekesztették a környezetéből. Voltaképp ő a konfliktus a történetben…

Közbevetem: és énekelhet is benne.

– Igen, bár csak egyetlen dalt. Nagyon-nagyon szeretek énekelni. Mindig is szerettem. Csakhogy sokkal később kezdtem el mutálni, mint a többiek, úgy a gimnáziumi évek közepén. Addig szoprán hangom volt, amikor viszont túljutottam a mutáláson, nem foglalkoztam a hangommal. Zalaegerszegen, a stúdiós évek alatt többen is mondták: „Tök jó hangod van, miért nem képzed?!” A színház primadonnája, Debrei Zsuzsanna elvállalt, s bár én voltam az első tanítványa, szakmailag és emberileg is nagyon egymásra találtunk. Sokat segített. Nincs egy éve, hogy szintén Zsuzsi ajánlott egy tanárt, Farkas Erzsébetet. A szabaddá vált négy hónapban volt, hogy egy héten kétszer is vehettem tőle órát. Szerinte elképesztően nyílik a hangom. Remélem, egyre több alkalmam lesz zenés darabokban a bizonyításra.

Versmondással, énekléssel

Visszatérünk A négyszögletűhöz. Mikorra datálható a vele való találkozás?

– A Főnix Dráma Stúdióban töltött évek alatt egyszer beugrottam. Aromo szerepébe. Ezt a mesejátékot az egyik legjobbnak tartom, mert egyaránt szól a gyerekekhez és a felnőttekhez is. Nagy élmény látni, hogy a pedagógusok, szülők, akik a gyerekeket kísérik, ugyanannyira élvezik, mint maguk a gyerekek.

Ön szerint melyik figurával tudnak leginkább azonosulni a gyerekek?

– Szerintem Dömdödömmel, akit igazán csak a barátai értenek meg és Szörnyeteg Lajossal, aki morc külseje ellenére is vajszívű. Hozzájuk képest Zordonbordon az ellenpólus, aki látszólag egy felfújt hólyag, de mégis egy szerethető kis lény.

Beszélgetés közben kiderül, hogy volt honnan merítenie a művésznek.

– Nemcsak az életben, hanem a színpadon is fiatalabbnak nézek ki a koromnál. Ez korábban is így volt, a testalkatomnál, személyiségemnél fogva mindig kisebbnek, gyengébbnek látszottam a többieknél. Volt olyan életszakaszom, felső általánosban, amikor emiatt kisebbségi komplexusom volt, amit nem tudtam jól kezelni. Gyakran nagy hévvel akartam nekimenni a többieknek. A kompenzálás másik módja volt, hogy sokat mondtam verseket és énekeltem, rengeteg versenyre neveztem be, hogy addig se kelljen a többiek között lennem…

„Tisztelem a munkát”

Hogy most a színházi közösségben csöppet sincs a periférián, azon is lemérhető: beszélgetésünk alatt (ugyan háttal ül a közlekedő térnek), aki csak arra jön, név szerint üdvözli. No meg jó étvágyat is kíván neki, minthogy csak most van ideje bekapni néhány falatot. Hamarosan folytatódik a Veszett fejsze próbája, ami késő estig tart. Az illetlenség miatt, hogy evés közben beszélgetünk, többször is elnézést kér. Számomra pedig jó alkalom, hogy megtudjam, ennek a törékeny fiatalembernek nagyon oda kell figyelnie arra, mit és mennyit eszik.

– Most 64 kiló vagyok, de a Saul fia forgatásáig, amely Auschwitzban játszódik, a szerepem miatt néhány kilót le kell fogyjak.

Ám Fritz Attila emiatt sem panaszkodik.

– Az egyetlen, amit rosszul tűrök, az a tétlenség. (A „tétlen” négy hónap alatt kettő kivételével, amit szándékában áll bepótolni, minden új darabot megnézett, néhányat többször is.) A Veszett fejszében (színház a színházban) kellékest alakítok, aki végigrobotolja az egész előadást. Szeretek dolgozni, szeretem és tisztelem a munkát, legyen az színházi vagy kétkezi.


Ki lesz a Kilátó díjas?

Interjúsorozatunkban a Kilátó Díjra jelölt színművészeket mutatjuk be. A Miskolci Nemzeti Színház évadzáró társulati ülésén adják majd át az évad ifjú színészének a tavalyi évadban alapított Kilátó Díjat. Az elismerésre a miskolci teátrum tizenkét fiatal művésze jelölt, azonban arról, hogy ki kapja meg a díjat, nemcsak a társulat dönt majd, hanem a publikum és az Észak-Magyarország olvasói is.

Újdonság, hogy a tavalyi évadhoz képest idén nemcsak színészre, hanem bizonyos alakításokra is lehet voksolni. Kísérjék figyelemmel az interjúkat, és május végén szavazzanak!


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában