Helyi közélet

2014.03.12. 01:14

Csak a tökéletessel elégedett

Fulókércs-Szebenyepuszta - Küzdelmes munka árán tanulta meg Csehovics Gábor, hogy kell tárogatót készíteni.

Fulókércs-Szebenyepuszta - Küzdelmes munka árán tanulta meg Csehovics Gábor, hogy kell tárogatót készíteni.Megtaláltuk a megye egyetlen tárogatókészítőjét, Csehovics Gábort, aki a Fulókércshez tartozó Szebenyepusztán lakik feleségével és 6 nevelt gyermekükkel. A házaspár szívélyesen fogad bennünket, most csak ketten vannak itthon, a gyerekek iskolában. Megtudjuk, a kuruc kor hangszerét ma már nagyon kevesen készítik, az egész országban csak 4-en vagy 5-en. Sokan nem is tudják, mi az a tárogató, klarinétnak hiszik.

Csehovics Gábor a műhelyébe invitál bennünket. Azt mondja, napokig tudna mesélni szeretett hangszeréről és annak készítéséről, mert annyi fortélya és csínja-bínja van annak.

– Gyerekkoromban hallottam először a tárogató hangját, és már akkor elhatároztam, hogy egyszer nekem is lesz egy ilyen hangszerem – meséli Gábor. – Hangszerboltban azonban nem lehetett kapni, csak használt, rossz állapotban lévő tárogatókat tudtam szerezni. Ezeket magam kezdtem javítgatni, felújítani, a hangjuk azonban nem volt tökéletes. Akkor határoztam el, hogy veszek egy újat.

És amikor a hangszerkészítő műhelyében jártam, eszembe ötlött, hogy én is tudnék tárogatót készíteni.

Részletek a www.eszak.hu-n és a szerdai Észak-Magyarországban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában