Helyi közélet

2014.03.13. 08:35

A legek beruházása Miskolcon

Miskolc - Új lendületet adhat Miskolcnak a Takata gyár megépülése.

Miskolc - Új lendületet adhat Miskolcnak a Takata gyár megépülése.Ezer főnek ad majd munkát Miskolcon a japán Takata első magyarországi gyára. Orbán Viktor miniszterelnök szerint egy olyan pici országban, mint hazánk, nem mindennap valósul meg egy ekkora beruházás. Hatványozottan igaz ez erre a térségre, amelyért sokat tett a kormány az elmúlt négy évben. Orbán Viktor példaként kiemelte a 36 milliárd forintnyi adósság átvállalását, a 2 milliárd forint működési támogatás és a 92 milliárd fejlesztési forrás idehozatalát.

Kecskemét óta az első

– A mostanihoz hasonló nagyságrendű zöldberuházásra nem került sor hazánkban a kecskeméti Mercedes gyár megépítése óta. Ez új lendületet adhat Miskolc gazdaságának, amely néhány évtizeddel ezelőtt még virágzó iparváros volt, ám az elmúlt években a gyárbezárásokról, és az országos átlagot jóval meghaladó munkanélküliségről lett ismert. Nem véletlen, hogy egyre többen mentek el innen, hiszen nem tudtak megélni. És bizony sokan vannak olyanok is, akik a munka helyett segélyből akarnak megélni. Számukra van egy rossz hírem: vannak ugyanis olyan országok, ahol fontosak az értékek, a tradíciók, ahol mindennél nagyobb becsben tartják a munkát. Ilyen ország többek között Japán is, és reméljük, minket is segítenek abban, hogy megerősödjön a gazdaságunk – mondta a miniszterelnök.

Orbán Viktor szerint 2010-ben gazdasági rendszerváltás történt. Új ipari forradalomnak lehetünk tanúi, amelyben immár nem csupán összeszerelő üzemeket alapítunk, hanem innovációt, tudástőkét igénylő vállalkozások telepednek meg, akik bekapcsolják a gazdasági vérkeringésbe a helyi vállalkozásokat is.

– Ami megvalósult Dunántúlon és a Duna-Tisza-közén, az miért ne valósulhatna meg Észak-Magyarországon? Ehhez persze kellenek a külföldi befektetők, de olyan befektetőkre van szükségünk, akik nem csupán piacot vesznek és munkahelyeket szüntetnek meg, hanem akik újakat hoznak létre, és hosszú távra terveznek hazánkban – hangsúlyozta.

Jó döntés volt a váltás

Tudás és munka. Iskolák és munkahelyek. A miniszterelnök szerint ezek húzhatnak ki minket a válságból. Hozzátette: a Takata gyár idetelepülése nem csupán az idei év legnagyobb beruházása, hanem a legértékesebb is, ugyanis a legmodernebb csúcstechnológiát építik fel Miskolcon.

– Meg kell becsülni a barátokat. Magyarországnak nincs sok belőle, ezért különösen meg kell becsülnünk. Japán már a rendszerváltás idején is segített, támogatott minket, és most is bizonyságát adta a barátságnak – mondta Orbán Viktor, aki szerint a számok azt mutatják, hogy jól döntöttünk, amikor az ipar szerkezetének átalakításakor a járműgyártás mellett tettük le a voksot. Az elmúlt évben ugyanis a járműgyártás adta a teljes magyar termékexport 18 százalékát, közel 17 milliárd euró bevételt produkálva. Az iparágban működő 717 cég 115 ezer család megélhetését biztosítja az országban.

Csúcstechnológia

Shigehisa Takada, a vállalat elnök-vezérigazgatója szerint beruházásukkal Miskolc is felkerül a csúcstechnológiás gyártókapacitásukat megjelenítő térképükre. Célnak nevezte a halálos közúti balesetek megelőzését, ezért szerinte a gépjárműiparban még szükség van a biztonsági rendszerek fejlesztésére. Cége elkötelezett ez iránt, első magyarországi gyáruk megalapításával pedig elsősorban a megnövekedett igényt kívánják kielégíteni – hangsúlyozta.

Shigehisa Takada elismerően szólt a város egyeteméről, az acél- és gépipari tradícióiról, amelyek fontos szerepet játszottak a 68,3 millió eurós beruházás idetelepítésében.

Kiemelt állomás

Jobb egyszer látni, mint százszor hallani – idézett egy japán mondást dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere, ami szerinte jól rímel a magyar „hiszem, ha látom” mondásra. S immár láthatjuk, így hihetjük is, hogy egy új gyárral bővül Miskolc, amely ezer embernek ad majd munkát. Kriza Ákos szerint ez a nap nem csupán egy alapkőletétel napja, sokkal fontosabb annál, Miskolc jövőjének egy kiemelt állomása. Jól példázza egyben, hogy egyre több beruházó választja a térséget, köszönhetően többek között a remek infrastruktúrának, a szakképzett munkaerőnek és a Miskolci Egyetemen folyó kiváló munkának.

Csöbör Katalin, a térség országgyűlési képviselője szerint több szempontból is fontos a munkahelyteremtés.

– Fontos, hogy itt tartsuk a fiatalokat. De fontos azért is, mert jól mutatja, hogy a segély alapú társadalom helyett munka alapú társadalmat épít a kormány. Kecskemét és Győr után Miskolc is megkapta a kiemelt fejlesztési központ státuszt, ami gazdasági fellendülést hozhat a városnak.

ÉM-UM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában