Helyi közélet

2014.02.28. 16:25

Utolsó pár előre fuss!

Miskolc - Összesen 1 milliárd forint többletforrást utalt át még tavaly év végén az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) az érintett intézményeknek az országos lista alapján a csípő- és térprotézisre legrégebben várakozó 1300 beteg műtétjére.

Miskolc - Összesen 1 milliárd forint többletforrást utalt át még tavaly év végén az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) az érintett intézményeknek az országos lista alapján a csípő- és térprotézisre legrégebben várakozó 1300 beteg műtétjére.A pénzt a konkrét TAJ-számokhoz (betegekhez rendelték). Az is tudott: az OEP adatai alapján jelenleg több mint tízezren várnak térdprotézis-, több mint kilencezren pedig csípőprotézis-műtétre. Minden kórház a „saját betegeit” kapta meg, ehhez rendelték az egyes intézmények költségkeretét is. A B.-A.-Z. Megyei Kórházban 116, 2010 előttől sorakozó beteg volt a várólistán, köztük olyan is előfordult, aki 2008-tól „sorakozott”.

Jelenleg csípőprotézisre 2016-ra, térdprotézisre 2017 elejére történik a várólista előjegyzés. Mivel most mintegy 500 ember várakozik csípőműtétre és 600 térdprotézisre, az előrehozott műtétek látványos csökkenést nem okoznak, csak a nagyon régen várakozó betegek száma fog csökkenni.

Ismert esetek kapcsán többek között rákérdeztünk arra is, mennyire lehet jellemző, hogy egy-egy orvost „megkenve” lehet(ett) megkerülni a várakozást, illetve mi az útja-módja, hogy valakit OEP-finanszírozás nélkül műtsenek meg.

A válasz és a teljes cikk a szombati Észak-Magyarországban és a www.eszak.hu-n.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában