Helyi közélet

2014.02.12. 12:18

Leves szerelmi bajokra

Encs - Melyik legény ne nősülne be olyan családba, ahol még a levest is borral főzik?

Encs - Melyik legény ne nősülne be olyan családba, ahol még a levest is borral főzik?Az abaúji legény- vagy leányfogó leves biztos recept, ha valaki a párjára szeretne rátalálni. Lassan itt a jó idő, elő a bográccsal, kápráztassuk el vendégeinket a különleges levessel! A siker garantált. Melyik legény ne nősülne be olyan családba, ahol még a levest is borral főzik? (A lányok pedig a kolbász miatt szeretik...)

A receptet Kércsi Tibor árulta el lapunknak.

Abaúji legény- vagy leányfogó leves

Hozzávalók: (10 személyre)

  • 70 dkg pulyka apró hús (pulykamellnyesedék),
  • 60 dkg vöröshagyma,
  • 40 dkg sárgarépa,
  • 40 dkg gyökér,
  • 30 dkg zellergumó,
  • 1 db karalábé (kihagyható),
  • 0,5 l főzőtejszín (vagy 12 százalékos tejföl),
  • 15 dkg teavaj (vagy joghurtos Delma)
  • 0,5 l fehérbor (kb. 1-2 dl az ételbe, a maradék a szakácsba) vagy tárkonyos ecet ízlés szerint,
  • 1-2 evőkanál mustár,
  • 25 dkg csipetketészta (én Gályász tésztamárkát használok),
  • 30 dkg gomba (kihagyható ha nem szeretjük),
  • 30 dkg házi kolbász (füstölt vagy lángolt),
  • fűszerek: 1 dkg őrölt fehérbors, 1-2 dkg őrölt tárkony, delikát, só, 2 db tyúkhúsleveskocka.
  • Főzzük, kavarjuk

    Elkészítése: A vajon megpároljuk az apróra vágott vöröshagymát, majd hozzátesszük a vékony csíkokra (vagy kis kockákra) felszeletelt pulykahúst, és fehérre dinszteljük a hagymával. Pár perc múlva hozzáadjuk az apróra feldarabolt zöldségeket (répa, gyökér, zeller, karalábé). Enyhén sózzuk (delikát), beleteszünk 2 db húsleveskockát, felengedjük vízzel, ha felforrt beletesszük a csipetketésztát, a gombát, kb. 25-30 cm kolbászt és 1-2 db közepes vöröshagymát, lassú tűzön készre főzzük. Közben fűszerezzük tárkonnyal, fehér őrölt borssal, sóval. Felöntjük a tejszínnel,( tejföllel) hőkiegyenlítést végezve, hozzákeverjük a mustárt és fehérborral (tárkonyecettel) érjük el a savanykás ízhatást (tetszés szerint). Kiforraljuk és tálaljuk a legénynek! Biztos a siker.

    Készíthetjük füstölt csülök főzőlevével is a levesünket, ekkor nem kell bele kolbász. A füstölt csülköt bő vízben, 1-2 fej hagymával kb. 2 órán keresztül puhára főzzük. A főzőlevet használjuk legényfogó leveshez (víz helyett ezzel hígítjuk, a többi hozzávaló ugyanaz). A puhára főtt csülköt kicsontozzuk, felszeleteljük és foszlós, fehér kenyérrel, nyáron kovászos uborkával, télen ecetes almapaprikával, savanyúsággal fogyasztjuk.

    ÉM-HE

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában