Helyi közélet

2014.02.17. 09:42

"Kutyaholokauszt" Zemplénben?

Sárospatak, Sátoraljaújhely - Érdeklődésünk után elkezdték felbontani a szerződéseket az önkormányzatokkal.

Sárospatak, Sátoraljaújhely - Érdeklődésünk után elkezdték felbontani a szerződéseket az önkormányzatokkal.

A hét elején a peticiok.com weboldalon volt egy igen figyelemfelhívó címmel ellátott petíció „Ne legyen kutyaholokauszt Zemplénben" címmel, amelyet addig közel ezerkétszázan írtak alá. A petíció szerzője Törő Gábor, a Zemplén Help Alapítvány alapítója, a sárospataki Mandulás-hegyi Kutyaotthon vezetője.

Mi volt a gyakorlat

– A sátoraljaújhelyi gyepmester gyűjti be a kutyákat, aki az újhelyi önkormányzat alkalmazottja, azon belül is a városellátó szervezethez tartozik – mondja Törő Gábor. – Az a baj, hogy nem csupán Zemplénből, de egészen Miskolchoz közeli településekről is hozza a kutyákat. A közelmúltban Szikszóról 22, Encsről 8, Szerencsről pedig 5 kutyát hozott el Sátoraljaújhelybe, ezeket a számokat tőle tudom. Az önkormányzatok Sátoraljaújhely önkormányzatának fizetnek ezért. A baj többek között az, hogy vaktában szedi össze az utcáról a kutyákat amiket lát, amelyek jó része nem kóbor kutya, van gazdájuk, csak éppen kimentek sétálni. Szerintem évente 150-200 kutyát biztos összeszednek és őket gyakorlatilag szinte kivétel nélkül a befogástól számított két hét elteltével – ha addig senki nem jelentkezik értük – elaltatják, mert az újhelyi és a mi menhelyünk megtelik a zempléni kutyusokkal. Én a nálunk lezajlott 2013-as fejlesztés óta mindössze 23 felnőtt és 20 kiskutyát tudtam megmenteni, előtte pedig nem hoztam át. Egy ZTV-s riportban hangzott el, hogy 40 önkormányzattal van ilyen szerződésük, hogy összeszedik a kutyáikat (a 2012-es anyagot megnéztük, abban Nezárczki Krisztián, a sátoraljaújhelyi városellátó szervezet csoportvezetője nyilatkozott erről és arról is, hány nap elteltével altatják el a kutyákat, ha senki nem jelentkezik értük – a szerk.).

Miért holokauszt?

Miért kellett a petíció címébe a holokauszt szót is beleírni? Erről is olvashatnak a hétfői Észak-Magyarországban és az eszak.hu-n.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában