Helyi közélet

2014.02.24. 17:22

Komoly tradíció a borverseny

Ózd - Több mint négy évtizedes hagyományt folytattak az Ózd-táblai városrészben.

Ózd - Több mint négy évtizedes hagyományt folytattak az Ózd-táblai városrészben.Ismét összemérték az erejüket a helyben készített vörös és fehérborok Ózdon. A hagyományos Táblai Borversenyre ezúttal is sokan neveztek, hiszen közel negyven vörös, és majd húsz fehérbort kóstolhatott meg a szakmai valamint a társadalmi zsűri. 1972-ben még csak a boros gazdák baráti összejövetelének hívták az rendezvényt, amely fokozatosan egyre inkább a férfiak társadalmi eseményévé nőtte ki magát Táblában. Az előkészületek idén is jóval a várt nap előtt megkezdődtek, a személyes meghíváson keresztül, a kolbásztöltésen át, egészen a helyszín biztosításáig.

- Minden borhoz tartozik egy sorszám, de hogy a számozás kinek a nevét rejti, azt csak én tudom - avatott be a részletekbe Vincze Béla, aki hét-nyolc éve vesz részt a borok helyi ünnepén. A zsűri az összes benevezett nedűt végigkóstolja, majd az adott pontszámok alapján derül ki, hogy a különböző kategóriákban kik a legjobbak. Ez egy bizalmi feladat, aminek igyekszem megfelelni. Érdekesség, hogy nem vagyok borivó, inkább a sört szeretem. Ez a rendezvény azonban mindig megfogja az embert.

Őrzik a hagyományt

Énekes István az egyik rangidősnek számított ebben az esztendőben, hiszen negyven esztendeje februárban mindig ott van a borsversenyen, sőt a szervezésbe is besegít.

- Személyesen keresünk föl minden helyi boros gazdát, hogy tisztelje meg az eseményt - fogalmazott Énekes István. - Hölgyek nincsenek jelen az eseményen, ez kimondottan a férfiak ünnepe. Sajnos az évek folyamán sokan elmentek közülünk, de igyekszünk ezt a szép hagyományt fenntartani. Ózd ugyan nem bortermelő vidék, csak a kistermelők, hobbiból borászkodnak, ám így is ez egy fontos nap számunkra. Csupán azt sajnálom, hogy a fiatalabbakat manapság nagyon nehéz rávenni erre a szép tevékenységre, nincs idejük, így az idősebbek csak elvétve tudják átadni a tudásukat.

Inkább a vörös

Medve József főszervező hozzátette: idén is a vörösborok voltak túlsúlyban a versenyen, hiszen az ózdi adottságok között ez él meg jobban. A fehér szőlők silányabb minőségűek, ezért minőségben sem lehet túl sokat várni tőlük. Az eredményhirdetéskor ebben az esztendőben is tizenkét helyezettet köszöntöttek, akik a borászathoz kapcsolódó használati tárgyat vehettek át. Ezután pedig kötetlen formában folytatódott tovább a férfiak ünnepe Ózdon.

ÉM-ME


A 42. Táblai Borverseny győztesei

  • Vörös bor, szakmai zsűri: Medve József.
  • Vörös bor, társadalmi zsűri: Puskás F. Gyula.
  • Fehér bor, szakmai zsűri: Kasza Benjámin.
  • Fehér bor, társadalmi zsűri: Dernai László.
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában