Helyi közélet

2014.02.24. 12:04

Jegyzet: Ölelés

<em>Megható pillanatok a tévében: a 96 éves dél-koreai Kim Szung Jun és 80 éves észak-koreai húga, Kim Szok Rju az észak-koreai Gyémánt-hegy üdülőhelyén egymást öleli, miután 60 év elteltével újra látják egymást. A napokban Dél-Koreában élő embereket engedtek be Észak-Koreába, hogy az 1950-1953 közötti koreai háború óta nem látott észak-koreai hozzátartozóikkal találkozzanak</em>. <strong>Hegyi Erika jegyzete</strong>.

Megható pillanatok a tévében: a 96 éves dél-koreai Kim Szung Jun és 80 éves észak-koreai húga, Kim Szok Rju az észak-koreai Gyémánt-hegy üdülőhelyén egymást öleli, miután 60 év elteltével újra látják egymást. A napokban Dél-Koreában élő embereket engedtek be Észak-Koreába, hogy az 1950-1953 közötti koreai háború óta nem látott észak-koreai hozzátartozóikkal találkozzanak. Hegyi Erika jegyzete.Mennyire távoli, és ugyanakkor mennyire ismerősök a képkockák. A történelem zivataros évszázadai dédapáinkat, nagyapáinkat is hányszor kényszertették arra, hogy akaratukon kívül családjuktól valahol messze töltsenek el hosszú, keserves éveket: hadifogságban, munkatáborban, börtönben, kitelepítve egy messzi tanyán vagy csak egyszerűen a határ túloldalán, mert egy háború utáni döntés épp a rokonok faluját sodorta egy másik országba.

És most itt van ez a szépnek mondott, demokratikus világunk, ahol elvileg senkit nem kényszeríthetnek, hogy szeretteitől messze éljen. Mégis hány ezer család szakadt ketté, mert a gyerek vagy a férj nem talál itthon munkát. Nincs fekete autó, nincsenek vagonok, és nincsenek fegyveres katonák, csak a kifizetetlen sárga csekkek és az üres hűtőszekrény. Nem kötelező menni, csak muszáj.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában