Helyi közélet

2014.02.12. 15:22

Félgömb kupola kerül a II-es jégpályára

Miskolc - Az építkezés már a jövő héten megkezdődhet Miskolcon, a Népkertben.

Miskolc - Az építkezés már a jövő héten megkezdődhet Miskolcon, a Népkertben.Vasárnap bezár a miskolci II-es jégpálya, ami tulajdonképpen egy korszakhatárt is jelent, ugyanis ettől kezdve a Népkertben megszűnik a szabad ég alatti korcsolyázás lehetősége, beláthatatlan időre. De nem azért, mert nem lesz lehetőség a jövőben itt igénybe venni az úgynevezett közönségkorcsolyázás keretében a területet, a téli időszakban, hanem mert a jövő héten megkezdődik a pálya átépítése, amelynek során tetőt kerül ide. A 150 millió forintosra tervezett beruházás fő forrása a Miskolci Jegesmedvék jégkorongozói által a tavalyi, a 2012/13-as évadban sportágfejlesztési programjukra kért TAO-s kvóta, illetve az ez alapján összeszedett pénzösszeg, a miskolci önkormányzat által hozzátett 30 százalékos önrész mellett. A tervek szerint a befedés előtt álló pálya június végére készülhet el.

– Az átadás után a miskolci lesz a második olyan helyszín az országban, ahol két szabvány méretű fedett jégpálya található majd egymás mellett, aminek az előnye az, hogy megnöveli az esélyét annak, hogy nagy nemzetközi rendezvényeket, akár A-csoportos világeseményeket is ide lehessen hozni – mondta Egri István, a Miskolc Városi Szabadidőközpont Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója. – És ebből természetesen nem csak a jégkorong profitálhat, hanem más sportágak is. Csak, hogy a közelmúlt miskolci sportrendezvényeiből hozzak példát: a korosztályos kosárlabda Európa-bajnoksághoz hasonló eseményeket a jövőben nem két különböző helyszínen kellene megrendezni, nem kellene az egyetemre kimenni, tető alá hozható lenne itt, a város szívében. Egyébként nem csak sport célokra lehet majd használni ezt a komplexumot, ahol 4500 négyzetméternyi fedett területtel szolgálhatjuk ki az igényeket. Hogy mást ne mondjak: a II-es pálya lefedése után bármilyen gasztronómiai fesztiválnak is gazdái lehetünk. Úgy, hogy az időjárástól függetlenül, nyári időben a naptól-, vagy csapadéktól védett helyen tudunk területet adni.

Íves fedés

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy milyen lesz a formája a II-es pályát borító tetőszerkezetnek (amiről egy látványtervet is kaptunk). Erről az alábbiakat mondta el Egri István:

– Mivel műemléki környezetben van a helyszín, a város közepén, így nem lehet ide bármilyen építményt emelni, illik szépnek lenni. A II-es pálya befedési terveinek elkészítésekor arra is kellett figyelni, hogy a már meglévő impozáns jégcsarnok stílusával harmonizáljon a tetőszerkezet, így egy olyan kupolás, félgömbszerű fa szerkezet kerül majd ide, ami szinte megegyezik a jégcsarnokéval. Erre egy UV álló, üvegszálas ponyva kerül majd, ami a csapadékot távol tartja, viszont szabad utat enged a fénynek. A pálya a két végén egyelőre nyitott lesz, és oldalt sem lesz zárt, de egy következő ütemben a két végén majd szeretnénk zárhatóvá tenni.

A kérdés adta magát: szerepel-e a tervek között, hogy valamikor a jövőben egy teljesen zárt építményt alakítanak ki, egy második jégcsarnokot?

– Nem, mert a világon mindenütt kiegészítő pályaként működik egy ilyen felület – mondta Egri István. – Egy ilyen, Miskolc méretű városban ennek nem lenne értelme, mert a jégcsarnok képes arra, hogy kiszolgálja jégfelülettel a városban működő jeges sportok igényét, a II-es pályán pedig zavartalanul folyhat közönségkorcsolya. Az eddigieknél hosszabb ideig, hiszen november elejétől február végéig, 4 hónapon át biztonságosan, az időjárási viszonyoktól függetlenül működtethető.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában