Helyi közélet

2014.02.28. 07:44

Farsangi szövegértési verseny a Selyemréti Iskolában

Miskolc - Ismét megrendezték a Selyemréti Általános Iskolában az „Itt a farsang, áll a bál!" farsangi szövegértési versenyt alsó tagozatos diákjainknak.

Miskolc - Ismét megrendezték a Selyemréti Általános Iskolában az „Itt a farsang, áll a bál!" farsangi szövegértési versenyt alsó tagozatos diákjainknak.A farsang a tél búcsúztatása, a móka és vidámság, a maszkabálok ideje, mely vízkereszttől hamvazószerdáig tart. A középkorra tehető magyarországi meghonosodása. Jellegzetes farsangi szokások: a kongózás, bakfazékozás, a batyusbál, a falujáró menet, rönkhúzás, móka házasság. A busójárást hét héttel húsvét előtt farsang végén szokták tartani. A mohácsi néphagyományhoz kapcsolódó monda a törökűzés. Az őslakos sokácok ijesztő álarcokat öltve, nagy zajt csapva rajtaütöttek a törökökön, és menekülésre kényszerítették őket (ennek valóságtartalma csekély). A maszkfaragást régebben mindenki maga végezte. Saját érzéseit, lelkületét öntötte belé. A mohácsi népszokást az UNESCO 2009-től a világ szellemi örökségének nyilvánította. A farsang farkának utolsó napján népi hagyomány a szalmabábu égetése, mely jelképesen lezárja a farsangot és a telet. Mint minden jeles ünnephez, így a jókívánságok, köszöntők a farsanghoz is hozzátartoznak. A kimondott szó „mágikus erejében" bízva kívánunk bő termést, állatszaporulatot, szerencsét, jó egészséget.

Szövegértési versenyünk immár hagyomány. Célja a néphagyományok ismerete, felelevenítése, a hagyományőrzés, melyet a szövegértés fejlesztésével kapcsolatunk össze. A feladatlapok összeállításában törekedtünk a változatosságra, széles körű ismeretszerzésre, az ismeretek alkalmazható tudássá válására. A maszkkészítés, az önálló köszönő alkotása, a vidám dramatikus játék (például játékos leánykérés, télűzés), puzzle összerakása, a feladatlapok megoldása (például szómagyarázatok, mondat kiegészítése), párválasztó gyermekjátékdalok előadása mind-mind a verseny részét képezték. Remélem, minden résztvevő jól érezte magát. A versenyt bakfazékolással fejeztük be, mely a versenyzőknek és a zsűrinek is meglepetés volt. Mind a hat csapat dicséretet érdemel alapos felkészüléséért. A csapatszellem, a közös sikerért végzett munka jellemezte rendezvényünket.

Köszönet minden felkészítő tanárnak, versenyzőnek, a maszkok elkészítésében segédkező szülőknek, nagyszülőknek, a verseny lebonyolításában közreműködő kollégának, a verseny fővédnökének Dr. Bodó Pálné igazgatónőnek, a zsűri elnökének Gulyás Ágnes igazgatóhelyettesnek és minden zsűritagnak.

Farsangi köszöntőnk mindenkinek szóló jókívánság (hagyományunkhoz híven):

Kívánunk most minden jót,

Drága jó bort, olcsó sót,

Jó kenyeret, szalonnát,

Melléje meg pogácsát!

...

Éljen és viruljon a háznak minden népe!

Éljünk mindannyian jó egészségben!"

- Győrffy László Jánosné, a Selyemréti Általános Iskola pedagógusa, a verseny szervezője -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában