Helyi közélet

2014.02.09. 19:45

Bezárult a SZEM

Miskolc - A Színművészeti Egyetemek Miskolcon című (SZEM) fesztiválon hat európai színi akadémia, négy magyar felsőoktatási intézmény és a Miskolci Nemzeti Színház előadásait láthatta a közönség.

Miskolc - A Színművészeti Egyetemek Miskolcon című (SZEM) fesztiválon hat európai színi akadémia, négy magyar felsőoktatási intézmény és a Miskolci Nemzeti Színház előadásait láthatta a közönség.A vasárnap zárult ötnapos fesztiválra mintegy 150 színi növendék érkezett, tanáraik kíséretében. A formabontó bemutatókra több mint ezren voltak kíváncsiak. A szervezőknek az volt a céljuk, hogy betekintést nyújtsanak Európa színházaiba, azokba, amelyek meghatározzák majd a jövő színházművészetét.

A fesztivál különlegessége volt, s ebben különbözik a nemzetközi kulturális szemléktől, hogy a produkciókon túl a növendékek tanultak is.

"Profibb volt"

Kiss Csaba színi direktor véleménye szerint az idei SZEM sokkal profibb volt, mint az előző, a stáb a korábbi tapasztalatokra alapozva minden fennakadás nélkül szervezte a programot. Hat fővárosból kellett a csapatokat mozgatni, repülővel, busszal vonattal, irányítani őket a a szálláshelyükre és az előadások helyszíneire, egyeztetni kellett az előadásokat. Mindez logisztikailag is nagy kihívás volt, de a szervezők igazán komoly, profi munkát végeztek.

Az igazgató szerint érzékelhető volt, hogy a színművészeti képzésben egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a technikai felkészítésre, a SZEM-en bemutatott előadások is arról tanúskodtak, hogy hihetetlenül fejlett a hallgatók mozgáskultúrája, plasztikus a beszédtechnikájuk. Ez is szolgálja azt a nemzetközi színházi törekvést, hogy az embereket bevonzzák a számítógépek és a tévék mellől a színházakba.

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában