Helyi közélet

2014.02.12. 12:03

„Az én városom egy kis ékszerdoboz!”

Encs - Encs 30 éve város. Mint kiderült, barátságos és segítőkész emberek laknak errefelé.

Encs - Encs 30 éve város. Mint kiderült, barátságos és segítőkész emberek laknak errefelé.Encs a béke szigete, egy kis ékszerdoboz – fogalmazott Kércsi Tibor, az encsi Művelődési Központ és Könyvtár igazgatója annak kapcsán, hogy azt kérdeztük tőle, milyen abban a kisvárosban élni, mely épp ebben az évben ünnepli várossá nyilvánításának 30. évfordulóját. Neki 25 éve lakóhelye az abaúji város és nem bánta meg, hogy negyed százada ide vetette a sors.

A templomok városa

– Nagyon sokat fejlődött a település azóta, amióta megkapta a városi rangot. Megújultak a közintézmények és az a különleges, hogy Encs hangulatában inkább falu maradt, viszont a szolgáltatások városi szintűek. Sok a park, a zöld felület, és sok a virág közterületeken és a házaknál egyaránt. Barátságos a nemrég átadott fedett piacunk is – sorolja büszkén. – Itt nincsenek nagy ellentétek és széthúzás. Szeretek itt élni, mert az emberek ismerik egymást, és nagyon jó érzés, hogyha végigmegyek az utcán, akkor rám köszönnek és persze én vissza. Ékességei a településnek a gyönyörű templomok. Nem véletlen az új keletű, általam is gyakran használt jelző, hogy: Encs a templomok városa. Az egész településre jó ránézni, mert modern épületeivel egységes városképet mutat. Közel állnak a szívemhez a köztéri szobrok is, van Aba Sámuel-szobrunk, Rákóczink, Petőfink, Nagy Imrénk, hogy csak szabadságharcosainkat soroljam.

Sajnos ebből a szép kisvárosból sok fiatal elköltözött a fővárosba, a Dunántúlra, külföldre, de én már annyira idenőttem, hogy nem szívesen élnék máshol.

Kércsi Tibor megemlítette, hogy számos kulturális és társadalmi esemény várható ebben az évben a jubileum alkalmából, leginkább tavasszal és nyáron.

Majd végül elárulja a város szülinapja kapcsán megfogalmazott kívánságait: hosszabb távon szeretné, ha még az ő életében felépülne egy új Művelődési Központ, és addig is, idén is kicsivel több pénz jutna a kultúrára az intézménynek is, és az embereknek is.

További részletek az eszak.hu-n és a szerdai Észak-Magyarországban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában