Helyi közélet

2014.02.11. 21:06

A mezőgazdaság a GDP hajtómotorja

Miskolc - "Akkor van növekedés Magyarországon, amikor a mezőgazdaság is jobban teljesít."

Miskolc - "Akkor van növekedés Magyarországon, amikor a mezőgazdaság is jobban teljesít."Nagy érdeklődéssel kísért gazdafórumot - melyen több százan vettek részt - rendezett kedden az ITC-székházban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), előtte sajtótájékoztatót tartott dr. Czerván György vidékfejlesztési államtitkár és Papp Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) főigazgató-helyettese. Elmondták, hogy a NAK ún. rodshowba kezdett, végig járják az országot, Zalaegerszeg, Nagykáta és Pécs után Miskolc következett. Mindenütt ismertetik, hogy mi várható a mezőgazdasági szabályozás terén.

A gazdafórumon dr. Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium agrárgazdaságért felelős államtitkára a 2014-2020. közötti évek közös agrárpolitikájáról, valamint a támogatásokról tartott előadást. A magyar mezőgazdaság jobban teljesít, amit makrogazdasági adatok támasztanak alá - hangoztatta. A legfrissebb adatok szerint ugyanis az elmúlt év utolsó negyedében a magyar GDP akár 2 %-kal is gyarapodhat, így tavaly az előzetes várakozásokhoz képest kedvezőbb lehet, akár az 1 %-kot is meghaladhatja. Akkor van növekedés Magyarországon, amikor a mezőgazdaság is jobban teljesít - jelentette ki az államtitkár. Az agrárágazat 2012-ben 8,1 milliárd euró értékben exportált, ami a nemzetgazdaság teljes exportbevételének 10 %-ka volt. Az aktívum 3,6 milliárd euró, így a teljes külkereskedelmi aktívum több mint felét adta. Az előzetes adatok ismeretében a 2012-es rekordévet a mezőgazdasági kivitel és aktívum 2013-ban megközelítette. Ez Európában páratlan - érvelt dr. Czerván György. A 2014 és 2020 közötti európai uniós költségvetési időszakról megjegyezte, hogy az idei év átmenetinek számít. Nincs változás a szabályzórendszerben, marad az egyszerűsített területalapú támogatás, a különleges és elkülönített támogatás rendszere. Megmaradnak a szerkezetátalakítási támogatások is. Csupán annyi a változás, hogy mindezek már az új pénzügyi keretek között működnek majd - fogalmazott. A területalapú támogatások kapcsán kifejtette: kalkulációk szerint az idén 227 euró lesz hektáronként az éves támogatási összeg, szemben a tavalyi 230 euróval, ezt az árfolyamváltozás kompenzálhatja. Fontos változás viszont, hogy mostantól nem kell brüsszeli engedély az 50 %-os előleg kifizetéséhez, erről a tagállamok saját hatáskörben döntenek. A kifizetések október közepétől indulhatnak.

Papp Gergely, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) főigazgató-helyettese elmondta, hogy március 28-án újjáalakult az agrárkamarai rendszer. Az Egységes Gazdatámogató Rendszer szellemében az falugazdász hzálózat átkerült a NAK- hoz, így az őstermelő igazolvánnyal - mely ingyenes - kaopcsolatos ügyintézést is végzi. Koleszár Gábor, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) Borsod-Abaúj-Megyei Kirendeltségének vezetője a pályázati lehetőségeket ismertette. Fodor László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Igazgatósága igazgatója pedig bemutatta a NAK megyei szervezetét. Végezetül az elhangzott kérdésekre válaszoltak a szakemberek.

BGy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában