Helyi közélet

2014.02.27. 11:27

A közfoglalkoztatással önellátásra törekednek Arnóton

Arnót - Az önkormányzat nagyon fontos feladatának tekinti a romák foglalkoztatását.

Arnót - Az önkormányzat nagyon fontos feladatának tekinti a romák foglalkoztatását.A rendszerváltás óta szinte folyamatosan 100 és 200 fő között mozog Arnóton a regisztrált munkanélküliek száma. Főleg a mélyszegénységben élők, és különösen a romák elhelyezkedési lehetőségei korlátozottak. Az önkormányzat ezért nagyon fontos feladatának tekinti a foglalkoztatásukat, azt, hogy segélyezés helyett értelmes, valóban értékteremtő munkát tudjon biztosítani az érintetteknek. Ezért két évvel ezelőtt egy munkaügyi központi pályázati forrásból a régi raktárépületből térkő-gyártó üzemet alakítottak ki, a közmunkások nemcsak előállítják, hanem le is rakják a térköveket, betonlapokat. Emellett a közel 5 hektáros önkormányzati termőföldön, a Start Mintaprogram keretében szintén két éve indított kertészkedés során burgonyát, hagymát, különböző zöldségfajtákat termesztenek az önkormányzati konyha számára, ezt a programot is folytatni kívánják idén. A saját erőből, közfoglalkoztatottak által megvalósult fontosabb tavalyi beruházások között kell megemlíteni a nagyobb kátyúk megszüntetését a mellékutcákban, a saját készítésű szemétgyűjtő edények kihelyezését a közterületekre, a virágpalánta-nevelés beindítását. A közmunkások mindezek mellett az önkormányzati intézményekben kisegítő, karbantartó feladatokat is elláttak, továbbá a településüzemeltetésben, fűnyírásban, csapadékvíz-elvezetésben, közterület, temető tisztántartásban, továbbá önkormányzati objektum őri munkában vettek részt. A közfoglalkoztatás keretében 2013-ban több mint száz főt foglalkoztatott az önkormányzat, 100 %-os állami finanszírozás mellett. Arnóton szinte valamennyi, dolgozni akaró munkanélkülit bevontak a közfoglalkoztatás rendszerébe, és ez a cél ebben az évben is.

Közmunkások segítségével

Egy, már megnyert traktor beszerzése pár hét múlva várható, s reménykednek, hogy egy saját „kátyúzó brigád” személyi és műszaki feltételeit is ki tudják alakítani idén, természetesen szintén pályázati forrásból. Az állattenyésztés beindítása és energiaültetvények telepítése az elkövetkezendő évek feladata lehet.

Arra törekszünk, hogy azokból a termékekből és szolgáltatásokból, amelyek a település, az önkormányzat mindennapi működéséhez szükségesek, minél többet saját magunk termeljünk meg, állítsunk elő, a közmunkások segítségével – mondja dr. Üveges István polgármester.

ÉM-BGy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában