Helyi közélet

2014.01.11. 18:53

Vascsipke-függönyök a gyár ablakain

Miskolc - Hogyan kerül csipkefüggöny a vasgyár ablakaira? A választ Szanyi Borbála szobrászművésztől kapjuk.

Miskolc - Hogyan kerül csipkefüggöny a vasgyár ablakaira? A választ Szanyi Borbála szobrászművésztől kapjuk.Meséli, művésztelepen volt a Vasgyárban a MissionArt Galéria szervezésében, akkor kezdett a témával foglalkozni.

„Eleinte naphosszat sétálgattam a gyár teljes területén. Bárhová bemehettünk, ahová civilek számára nincs bejárás. Izgalmas felfedezés volt, örök kapocs. Ugyanakkor szomorú felismerés, hogy mióta megszűnt a termelés, a funkció hiányában milyen rohamos tempóban enyészik a gyár. A pusztulás nyomait figyelve kezdtek el érdekelni az ablakok és azok pótlásai, hiszen a romlás legelső jeleit a kitört ablakok mutatják. Potyognak ki a gyönyörű, fakkos üvegablakok, melyek jó részét már nem üvegezték újra, hanem vaslapokra cserélték ki. Ezeket a cseretáblákat váltottam ki a magam csipkés tábláival tán valamiféle ösztönös gondoskodás-gesztusként”, fogalmaz. Kérdeztük a város kedvenc szobráról – amit ő alkotott – Mancsról is. Elmondta: Mancs élt még, amikor készült a szobor, néhányszor eljött modellkedni „Első látogatásakor megugatta a szobrot. Akkor nyugodtam meg, hogy rendben lesz.”, mondta Szanyi Borbála.

A szobrászművésszel készült interjú az eszak.hu-n és a szombati Észak-Magyarországban olvasható.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában