Helyi közélet

2014.01.29. 12:31

Továbbra is vonzó a rendőrképzés

Putnok, Ózd - A putnoki Serényi Béla Gimnáziumban már másfél évtizede oktatják a rendőrnövendékeket.

Putnok, Ózd - A putnoki Serényi Béla Gimnáziumban már másfél évtizede oktatják a rendőrnövendékeket. Nagyrészt visszatérnek a megyébe azok a rendőrpalánták, akik a putnoki rendvédelmi pályára előkészítő gimnáziumban szerzik meg az alapokat. A másfél évtizedes tapasztalat azt mutatja, hogy a kötelező szakmai gyakorlat után, sokuk szűkebb hazájában vállal szolgálatot. A Serényi Béla Gimnáziumban - amely jövőre már a Gomba Levente Gimnázium nevet viseli majd - zajló képzés rendkívül népszerű, három-négyszeres szokott lenni a túljelentkezés.

- Nagyon sok dolog miatt érdemes az általános iskolás végzősöknek hozzánk jelentkezni - fogalmazott Sándorné Gyurcsik Erika, iskolaigazgató. - Jól felkészítjük a gyerekeket arra, hogy a későbbi tanulmányaikat a Nemzetvédelmi Egyetemen, vagy a miskolci rendőr szakközépiskolában folytassák. Az alapórákat tekintve gimnáziumi oktatást nyújtunk, de ehhez önvédelmi és dzsúdó edzések párosulnak, sőt úszni is járnak a diákok. Az esztendő végén pedig egy Tiszai vízi táborban szerezhetnek gyakorlatot a gyerekek. Nagy hangsúlyt fektetünk a belügyi rendészeti tantárgyra, amit az is bizonyít, hogy az ORFK által szervezett országos versenyeken szép eredményeket értünk el. A diákjaink informatikából az ECDL mind a hét modulját megszerezhetik nálunk, az idegen nyelv oktatás szempontjából pedig az angol mellett a német, a francia és az orosz közül választhatnak a rendőr hallgatók.

Sándorné Gyurcsik Erika hozzátette: ő is volt rendvédelmis osztályfőnök, és azt tapasztalja, hogy ezen a vidéken a nehézségek ellenére sokan szeretnének ezen a területen elhelyezkedni. A kötődésük megvan Borsod iránt és a helyismeretük, valamint a család is visszahúzza a fiatalokat a fővárosból, ahol a kötelező gyakorlatot szokták letölteni.

Tanítványokból kollégák

Az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője szerint a putnoki rendőrképzés bebizonyította életképességét, hiszen most már tizenöt esztendeje orientálják a fiatalokat a szolgálat felé. Méghozzá úgy, hogy igyekeznek megfelelő tudással felvértezni őket. Molnár Tamás kiemelte: a putnoki egy kiváló kiszolgálóbázis a Nemzetvédelmi Egyetem és a rendészeti szakközépiskolák irányába.

- Hat esztendeje tanítok Putnokon, sok diákomat immáron kollégaként köszönthetem a rendőrség kötelékein belül - tette hozzá Molnár Tamás. - Való igaz, hogy jelentős azoknak a száma, akik visszatérnek, így azt is mondhatjuk, hogy a saját térségünknek neveljük, oktatjuk, képezzük a rendőröket. Az elméleti oktatás mellett a diákok bepillantást nyerhetnek a kapitányságok munkájába, megismerik a rendőri szakma szépségeit és a nehéz oldalát is. Elsősorban ezek az élmények inspirálják a fiatalokat, akiknek továbbra is rangot jelent az egyenruha.

Molnár Tamás kiemelte, hogy a rendvédelmis diákokkal a térség lakossága már számos alkalommal találkozhatott. Ők teljesítenek szolgálatot nyáron az ózdi strandon, aktívan vesznek részt a Sziréna elnevezésű bűnmegelőzési kampányban, melynek részeként a közelmúltban hat kisfilmet is forgattak. A végzős diákok háromnegyede jelentkezik rendőrnek, tehát a pályaorientáció sikeresnek mondható a serényisek esetében.

ÉM-ME


A felvételek elkészítésében a putnoki Serényi Béla Gimnázium 12. B osztályos, rendvédelmi tagozatos hallgatói működtek közre.


„Érj haza!” :


„Gondold át!” :


„Ne fogadd el!”:


„Ne tedd!”:


„Megéri?”:


„Balesetmegelőzési előadás” :


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában