Helyi közélet

2014.01.04. 11:49

"Többet kapunk, mint amennyit fizetünk"

Miskolc - Továbbra is Unió-pártiak vagyunk – mondja az EP-képviselő. Interjú Pelczné dr. Gáll Ildikóval.

Miskolc - Továbbra is Unió-pártiak vagyunk – mondja az EP-képviselő. Interjú Pelczné dr. Gáll Ildikóval.Általános trend Európában, hogy a krízis okozta nehézségek miatt egyre inkább kiábrándulnak az emberek az Európai Unióból. Nemrég szerkesztőségünkben járt Pelczné dr. Gáll Ildikó európai parlamenti képviselő (Fidesz), az Európai Parlament gazdasági és monetáris ügyekkel foglalkozó bizottságának tagja. Vele beszélgettünk a témáról.- Van-e kiút, vagy a mostanában elhangzó nyílt kritikával megkérdőjelezzük az unió létjogosultságát?

Pelczné dr. Gáll Ildikó: Ez utóbbiról szó sincs. Továbbra is unió-pártiak vagyunk, csak idejekorán felismertük, hogy nem a termelés visszafogásával, hanem a gazdaság fellendítésével kell kezelni a kialakult helyzetet. Alapvető probléma, hogy az Európai Unió szinte semmilyen szinten nem volt felkészülve a 2008-ban bekövetkezett pénzügyi, gazdasági és szociális válság kezelésére, amely mulasztás csökkentése érdekében azóta már jelentős lépések történtek. Minden olyan kezdeményezés és indítvány jó és támogatandó, amely az Európai Unió gazdaságának és belső piacának megóvására, a szigorúbb költségvetési fegyelem betartására, a kis- és közepes vállalkozások segítésére, ezekkel együtt tehát a munkahelyteremtésre és a befektetés-ösztönzésre épít. A sokat bírált unortodox módszereink lassan teret nyernek és példánkat mások is követik. Lényege, hogy a más országoktól eltérően nem a polgárokra hárítjuk át a válság terheit, hanem szétterítjük azt a bankok és a nagy profittal dolgozó, elsősorban multinacionális vállalkozások között. A tranzakciós adót, a bankok fokozottabb tehervállalását már az Európai Tanács is támogatja, azzal a módosítással, hogy az ebből származó bevételre a közösség is igényt tartana. Ezzel persze mi nem értünk egyet.

- Mennyiben volt sikeres az eurokraták meggyőzése rezsicsökkentés ügyben?

Pelczné dr. Gáll Ildikó: Az várható volt, hogy a rezsicsökkentés érdekében tett intézkedéseink következtében a külföldi tulajdonú szolgáltatók nem nyugszanak bele, s folytatják lejárató tevékenységüket. Nehezen, de megértették, hogy a közszolgáltatás alatt mi azt értjük, hogy minimális profit mellett kapjuk a gázt, az áramot, a vizet, és a szemétszállítás ára se nőhet minden esztendőben.

- Hogyan alakult a tavalyi mérlegünk az unióval szemben?

Pelczné dr. Gáll Ildikó: Abszolút pozitív szaldóval zárunk, lényegesen többet kapunk, mint amennyit be kell fizetnünk. S ami óriási eredmény, hogy a korábbi ciklushoz képest a lehívható kohéziós keretünket is nyolc százalékkal sikerült növelni. Tehát a következő költségvetési ciklusban is jelentős összegű uniós támogatást kapunk.

- Tevékenysége kimagasló az Európai Parlament gazdasági és monetáris bizottságában. Mindezeken túl rekordszámú plenáris felszólalást is felmutathat.

Pelczné dr. Gáll Ildikó: Megvallom őszintén, hogy a néppárton belül teljes a szolidaritás a magyar ügyekben. A mi szempontunkból kiemelten fontos a tagállamok kötelezettségeinek és jogainak egyensúlyban tartása, és az olyan garanciák kialakítása, amelyek a versenytorzító hatásokat eliminálják. Ezekben a kérdésekben szinte teljes az egyetértés.

- Közeleg az uniós parlamenti választás. Milyen változások várhatók, és vállalja-e az újabb jelölést?

Pelczné dr. Gáll Ildikó: A 2014-es évi választások kulcsfontosságúak lesznek, hiszen az euroszkepticizmus terjedése pont a szélsőséges eszmék képviselőinek kedveznek. Amennyiben Európa józan gondolkodású polgárai távol maradnak az urnáktól, könnyen vehet az európai politika egy ellenségeskedésen, önzésen, az alapvető erkölcsi normák megkérdőjelezésén alapuló veszélyes irányt. 2014. május 25-én tartják az európai parlamenti választást Magyarországon. Amennyiben a pártom jelöl és bizalmat szavaz nekem, úgy örömmel vállalom az újabb kihívást. Az biztos, hogy a magyar képviselői helyek száma eggyel csökken az újonnan csatlakozott Horvátország miatt. Biztatom polgárainkat, hogy vegyenek aktívan részt az európai kampányban, illetve a választáson. Csak így érhetjük el, hogy európaiságunk alappillérei visszatükröződjenek a mindennapi politikai döntésekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában