Helyi közélet

2014.01.15. 10:43

Miskolci Kocsonya 150 ezerért

Miskolc - Közel 150 ezer forintot fizetett a miskolci önkormányzat, hogy levédesse a Miskolci Kocsonya nevet.

Miskolc - Közel 150 ezer forintot fizetett a miskolci önkormányzat, hogy levédesse a Miskolci Kocsonya nevet.Még tavaly októberben kezdeményezte a hivatal a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál a Miskolci Kocsonya név levédetését. A védjegybejelentés egy egyszerű kérelem, 74 800 forintba kerül, de az önkormányzat sürgősségi eljárásban kérte, ezért még egyszer ennyit kellett kifizetnie. Miért, és miért pont ezt a nevet?

Csak engedéllyel

„Miskolc azért akarta levédetni a Miskolci Kocsonya szóösszetételt, mert ezt a szóösszetételt használni akarta és akarja a közeljövőben is" – írta lapunknak Koczák Szilvia szóvivő.

Miért volt annyira sürgős, hogy dupla áron, gyorsított eljárásban intézze az önkormányzat? – kérdeztük. „Azért gyorsított eljárásban, mert a jogszabály ezt lehetővé teszi" – kaptuk a választ írásban.

Milyen előnyökhöz jut Miskolc ezáltal? – érdeklődtünk. „Az előnyhöz jutás célként nem jelent meg" – ismertette a szóvivő.

Ha valaki más használja ezt a nevet a levédés után, mi lesz? – tettük fel a kérdést. „Más nem használhat levédett nevet, csak engedély birtokában" – fogalmazott.

Egy jelző a védjegy

A Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalánál is érdeklődtünk, ahol a konkrét esetről nem tudtak információt adni, lévén, még folyamatban van. Igaz, a honlapon megtalálható a kérelem. Ebből kiderül, mire szeretné használni a miskolci önkormányzat a nevet, többek között: rendezvények szervezése, ehhez kapcsolódóan hirdetés, reklámozás, adminisztráció. Valamint szórakoztató, sport- és kulturális rendezvények szervezése, lebonyolítása, ehhez kapcsolódó vendéglátás, időleges szálláshely szolgáltatás.

És ha a konkrét esetről nem is adtak felvilágosítást, annyit megtudtunk a hivatalban, mit jelent a védjegy. Tulajdonképpen egy jelző, amely a termékek, szolgáltatások egymástól való megkülönböztetését segíti, ami megkülönböztet egy árut vagy szolgáltatást a versenytárasak más, hasonló, vagy akár azonos tartalmú termékeitől. A védjegyet meghatározott árukkal vagy szolgáltatásokkal kapcsolatban kizárólag a védjegy tulajdonosa használhatja a kereskedelmi forgalomban.

Azt is megtudtuk: nem árt, ha a védjegy rendelkezik olyan képességgel, tulajdonsággal, ami egyedi.

ÉM-NSZR

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában