Helyi közélet

2014.01.03. 12:36

Lavotta örökségének ápolója

Sátoraljaújhely -  Arcok a megyéből: Dombóvári János hegedűművész

Sátoraljaújhely -  Arcok a megyéből: Dombóvári János hegedűművészDombóvári János hegedűművész szerényen önmagát csak zenetanárnak jellemzi, holott az általa vezetett Lavotta János Kamarazenekar évek óta meghatározó szerepet tölt be nem csupán Zemplén, de Magyarország zenei életében is. A zenekar nem titkolt célja, hogy ápolja és megörökítse Lavotta János zenei örökségét, amelynek számos hanghordozó is ékes példáját szolgáltatja.

Most egy kicsit az elmúlt évről is beszélgettünk a Sátoraljaújhelyen élő hegedűművésszel, aki a Lavotta János Művészeti Iskolát is vezeti.

– Ha nem tudnám, milyen feladatok várnak rám 2014-ben, akkor a mögöttünk hagyott évet felülmúlhatatlannak mondanám – mondja Dombóvári János. – Pedagógusként, 27 éve vezetőként a 2010 előtti fél tucat évet jóindulattal is „egyhelyben járásként" éltük meg a Lavotta János Művészeti Iskolában. A köznevelési törvény – különösen a szeptemberben életbe lépett illetmény előmeneteli rendszerével – a megújulás reményét, a tanári pálya új presztízsét jelenti. Bár az én korosztályom a kitelő negyvenéves szolgálaton túl legfeljebb szakértőként, szaktanácsadóként vehet részt a köznevelés rendszerének heroikus átalakításában, azonban három pedagógus fiammal szemben legalább nem gyötör tovább a lelkiismeret furdalás, mert egy mégis élhető hivatást választottak. A negyedszázados Lavotta-kutatás – a monográfia, a 7 CD-ből álló Magyar Verbunkos Zene sorozat után – legújabb eredményének, sikerének tekintem a húsz hegedűduó kottakiadását, mellyel a magyar hegedűpedagógia számára eddig ismeretlen tananyag válik hozzáférhetővé. A Lavotta János Kamarazenekar meghitt, sok zenét szerető újhelyit vonzó adventi hangversenye megfelelő nyitányát jelentette a januárban kezdődő Lavotta Emlékév mintegy 20 programjának, amellyel születésének 250. évfordulója alkalmából a Tállyán nyugvó verbunkos-szerző, hegedűvirtuóz, az első színházi karmester, házitanító Lavotta Jánosra emlékezünk.

ÉM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában