Helyi közélet

2014.01.23. 13:55

Közlemény - MSZP: Törvénytelenül titkolózik a Turisztikai Kft.

Miskolc - Megsértette az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvényt a Miskolci Turisztikai Kft. akkor, amikor állampolgári kérésre nem adott ki olyan adatokat, amelyeket a törvény szerint bármely magyar állampolgár számára ki kellet volna adnia.

Miskolc - Megsértette az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvényt a Miskolci Turisztikai Kft. akkor, amikor állampolgári kérésre nem adott ki olyan adatokat, amelyeket a törvény szerint bármely magyar állampolgár számára ki kellet volna adnia.A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) állásfoglalása szerint közérdekű adatnak minősül például az, hogy a társaság felügyelőbizottsága tárgyalta-e a cég gazdasági helyzetét, tudott-e a veszteségekről, a vagyonvesztésről, s hogy mindezt jelezték-e a tulajdonosnak, Miskolc önkormányzatának. A hivatal szerint a jogsértést meg kell szüntetni, a társaság 15 napon belül köteles kiadni a kért információkat.

Minderről az adatokat magánszemélyként igénylő miskolci önkormányzati képviselő, dr. Tompa Sándor, az MSZP-frakció tagja beszélt csütörtökön Miskolcon, Bazin Géza szocialista önkormányzati képviselővel közösen megtartott tájékoztatóján.

Dr. Tompa Sándor elmondta: állásfoglalásában a NAIH hivatkozik az Alaptörvényre, amelynek 38. cikke kimondja, hogy az állam és az önkormányzatok tulajdona nemzeti vagyon, a 39. cikke pedig azt, hogy „A közpénzekkel gazdálkodó minden szervezet köteles a nyilvánosság előtt elszámolni a közpénzekre vonatkozó gazdálkodásával".

Ennek ellenére a Miskolc Holdingon keresztül önkormányzati tulajdonú Miskolci Turisztikai Kft. vezetése csak részben volt hajlandó válaszolni a kérdéseire, a gazdálkodással kapcsolatban például semmiféle információt nem adott ki. Tompa szerint a NAIH állásfoglalása alapján törvénytelenül jártak el, de nemcsak a Miskolci Turisztikai Kft., hanem a Miskolc Holding, sőt, dr. Csiszár Miklós, Miskolc jegyzője is.

A NAIH határozata január 17-én érkezett, a kft.-nek innentől számítva 15 napon belül ki kell adnia a kért adatokat.

Bazin Géza arról beszélt, hogy a választási kampányában átláthatóbb gazdálkodást ígérő miskolci Fidesz az elmúlt három évben folyamatosan szűkítette a nyilvánosságot, nyirbálta az ellenzék jogait. Példaként hozta fel, hogy míg a szocialista városvezetés idején Juga György személyében fideszes delegáltja is lehetett a Miskolc Holding felügyelőbizottságának, addig most már több mint egy éve nincs lehetősége az ellenzéki MSZP-nek arra, hogy tagot küldjön a testületbe.

Felhozta példaként a választókerületi alapok ügyét is. Mint ismert, az Észak-Magyarország napilap még tavaly nyáron kérte ki a hivataltól az egyéni képviselők képviselői alapjának felhasználási listáját. Arra voltak kíváncsiak, hogy az önkormányzati képviselők – 2010 óta – mire és mennyit költöttek. De nem jártak sikerrel, mert a hivataltól azt a választ kapták: fizessenek 16 ezer forintot, mert ennyibe kerülne a több mint száz oldalnyi anyag másolási díja. A lap ugyanakkor felvetette, nekik jó elektronikusan is, sőt, de a miskolci jegyző akkor azt mondta, ilyen formában nekik nincsenek meg az adatok.

Később kiderült, mégis megvannak, hiszen a szocialisták kikérték a frakciójuk egyéni képviselőinek alapfelhasználási adatait, megkapták, elektronikus formában is, s ők közzé is tették. Ennek és az ez ügyben hozott NAIH-os állásfoglalásnak köszönhetően – amely akkor is jogsértést állapított meg – végül nagy nehezen az újság rendelkezésére bocsátották a kért adatokat.

„Szégyen és gyalázat, amit a városvezetés a közérdekű adatokkal művel. Miért tartják vissza, miért rejtegetik azokat? Milyen takargatnivalója van a városvezetésnek? Mit nem tudhatnak meg a miskolciak?" – kérdezte a szocialista képviselő.

- Dr. Tompa Sándor és Bazin Géza önkormányzati képviselők -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában