Helyi közélet

2014.01.10. 08:29

Kb. a fele TAO-s pénzt szedték össze

Miskolc - A Miskolc Városi Sportiskola még fogadhat és fogadna is TAO-s pénzeket.

Miskolc - A Miskolc Városi Sportiskola még fogadhat és fogadna is TAO-s pénzeket.A Miskolci Városi Sportiskola a megye egyik legnagyobb olyan szereplője, amelyik a látványcsapat sportágak (jégkorong, labdarúgás, kézilabda, kosárlabda, vízilabda) terén a 2013/14-es évadban a legtöbb TAO-s kvótát kapta. Vagyis a nyereségesen működő cégek adóbefizetéseit fogadhatja közel 460 millió forint erejéig, ahelyett, hogy a vállalkozások az államkasszába fizetnék be ezeket a pénzeket. Az MVSI-nek három sportági szakszövetségtől négy darab jóváhagyott fejlesztési terve van, vízilabdában kettő, kosárlabdában és kézilabdában egy-egy. Ezek közül a legnagyobb a falat a miskolctapolcai vízilabda úszó medence építésére kapott 241,317 millió forintos TAO-s kvóta, amelyhez 103, 421 millió önrészt kell hozzátennie a miskolci önkormányzatnak, hogy a 344,739 millió forintosra tervezett sportlétesítmény (a teljes összeg 1 milliárd feletti) megépülhessen.

A további három

E mellett az MVSI a vízilabda szakág működtetésre 100,905 millió forintos, a kosárlabda szakág üzemeltetésére 87,481 millió forintos, a kézilabdára pedig 29,988 millió forintos TAO-s kvóta megszerzésére kapott lehetőséget. Vagyis összesen háromszázezer forint híján 460 milliót TAO-s pénzt kellene összegyűjteniük, hogy a tervezett sportszakmai programjukat meg tudják valósítani.

A sportiskola ügyvezetőjénél, Szabó Lászlónál arról érdeklődtünk, hogy a TAO-s pénzek fő befizetési dátumáig, a múlt év végig, mennyit sikerült a 460 millió forintos lehetőségből pénzre váltaniuk.

– Decemberben szinte csak ezzel foglalkoztunk,- ehhez sok segítséget kaptunk a város vezetésétől is -és azt tapasztaltuk, hogy jóval nehezebb volt a potenciálisan szóba jöhető cégekkel szerződést kötni, mint az előző években, ugyanis némileg megváltozott a támogatási rendszer, és az adóoptimalizáció szempontjából már kevésbé volt vonzó a vállalkozások számára az egy évvel ezelőttihez képest, hogy sportszervezeteknek utalják át az adójukat az államkassza helyett, mert az előző évinél százalékosan, jóval kevesebb megtakarítást értek el azzal, ha a látványsportágakat választották – válaszolta megkeresésünkre Szabó László.

Mennyi az annyi?

A sportiskola vezetőjétől azt is megkérdeztük, hogy mennyi az annyi, vagyis hogy mennyit sikerült összegyűjteni, aki ezzel kapcsolatban a következőkről tájékoztatott:

– Egészen pontos számot nem tudok fejből mondani, de úgy 50 százalék környékén lehet ez az összeg. De ez nem egy kalapba gyűlik, hanem négybe, és a cégek dönthették el, hogy kézilabdaára, kosárlabdára, vagy éppen vízilabdára adják a TAO-s pénzüket, ezért vannak különbözőségek a feltöltések tekintetében. Kiiemelt fontosságú volt a tapolcai beruházás, amely egyaránt szolgálja a lakosság és a sportolók igényeit. De attól függetlenül, hogy a fő feltöltési időszak december vége volt, a TAO-s pénzek megszerzésének lehetősége még június 30-ig él, és mivel a cégek egy része havi befizető, így most nekünk feléjük, hozzájuk kell fordulnunk. Van egy fontos szempont, ami viszont behatárolja a lehetőségeinket, ez pedig a sportiskolában dolgozók személyes kapcsolati tőkéje, ami ugye nem végtelen, mi sem ismerhetünk mindenkit. Éppen ezért, ahogy eddig is szívesen fogadtuk, így a következő hetekben, hónapokban is szívesen vesszük akár az edzőink, akár a szülők ez irányú közreműködését, útmutatását. És nem csak azokét, akiknek a gyermekei az érintett sportágakban dolgoznak, hanem azokét is, akik más sportágakban sportolnak nálunk, hiszen ezzel közvetetten a többi sportág feltételi is javulnak. Mert, hogy csak, hogy egy példát mondjak: ha megépül a miskolctapolcai medence, azt nem csak a vízilabdázók, hanem az úszók is használni tudják majd.

ÉM-BCS



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában