Helyi közélet

2014.01.24. 07:59

Miskolci Múzsa Díj - "Ha él a mozi, él annak környezete is"

Miskolc - A mozi integráló erő – mondja Puskás Péter, utalva az idei díjazott, Bíró Tibor munkásságára. Interjú: Puskás Péter építésszel, a Múzsa díj alapítvány egyik alapítójával.

Miskolc - A mozi integráló erő – mondja Puskás Péter, utalva az idei díjazott, Bíró Tibor munkásságára. Interjú: Puskás Péter építésszel, a Múzsa díj alapítvány egyik alapítójával.Puskás Péter Ybl-díjas építésznek, a Műépítész kft. tulajdonosának, a Miskolci Múzsa díj alapítvány egyik alapítójának élete összefonódott a filmmel.

Puskás Péter: Egyetem után a filmgyárban kezdtem mint szcenikus tervező, azaz látványtervező. Három évig dolgoztam ott, mielőtt hazatértem Miskolcra, szeretett nagyanyám hívására, hogy építészként folytassam a pályámat. Olyan emberek mellett dolgoztam, mint Romvári József, aki az Oscar-díjas Mephisto díszlettervezője volt. A Mephisto néhány helyszínében az én munkám is benne van – ez ma is a legszebb emlékeim egyike. Én mindig is úgy gondoltam az építészetre, mint egy művészeti ágra, nem esett tőlem abszolút távol a film, a vizuális művészet világa. És a teljesség kedvéért hozzátenném, egykoron olyan szenvedélyes mozilátogató voltam, hogy akadt nap amikor két vetítésen voltunk a barátaimmal...

- Mit gondol a mozik szerepéről egy város életében? Bíró Tibor sokat tett a mozik fennmaradásáért Miskolcon, ez is szerepelt a díj odaítélésének érvei között.

Puskás Péter: A mozi erős integráló pont egy város szerkezetében, nem véletlen, hogy bedugják a plázákba. Mert embereket vonz, nagyon széles életkori és életmódbeli spektrummal. Ahol él egy jó mozi, él a környezete is. Emlékezzünk a régi Kossuthra. Virult mellette az étterem, a kerthelység, a bár, a környező utcaszakasz. Ahogy bezárt, és elkezdődött a Béke átalakítása, meghalt a környék is, eltűnt az élet.

- Milyen esélyei vannak annak, hogy Miskolc a film városa legyen?

Puskás Péter: Magyarország sajnos nagyon egyvárosú ország lett: Budapest hatalmas kulturális túlsúlyával, amely mellett valódi vidéki értékek is sokszor eltűnnek az ismeretlenségben. De a kultúra mégis képes egy várost felemelni. Minap részt vettem építészként Miskolcon egy, a város jövőjével foglalkozó városfejlesztési workshopon. Mindaz, ami ott elhangzott, csak megerősítette azt a meggyőződésemet, hogy a fejlődés alapvetően azon a társadalmi szellemi bázison múlik, amit nevezhetünk az itt élők szemléletének, gondolkodásmódjának is. Ezt pedig csak a kultúra segítségével és eszközével fejleszthetjük, változtathatjuk. Láttam erre számos pozitív példát – nem elérhetetlen cél ez Miskolc számára sem, s remélem, a Múzsa díj a maga szerény eszközeivel hozzásegítheti ehhez.

ÉM-KL

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában