Helyi közélet

2014.01.02. 18:30

E-mailen sikerült elérnie Schumacher orvosát

Miskolc - Az agysérülést szenvedett Schumacher kezelésére dr. Csókay András saját módszerét ajánlotta.

Miskolc - Az agysérülést szenvedett Schumacher kezelésére dr. Csókay András saját módszerét ajánlotta.Dr. Csókay András – 2010 januárjától 2013. augusztus 14-ig a B.-A.-Z. Megyei Kórházban, azóta, a budapesti Honvéd Kórházban dolgozó – idegsebész főorvos saját módszerének alkalmazására hívta fel a francia orvosok figyelmét.

A Blikk, ahonnan információnk származik, az írta: értesülésüket a doktor nem kívánta kommentálni. Ugyanakkor az Észak-Magyarországnak elmondta: magát az operáló orvost nem sikerült elérnie személyesen telefonon, de végül e-mailen igen. Korábban több ismert francia idegsebésszel is váltottak üzenetet. A francia kollégák azt válaszolták, hogy tudtukkal a grenoble-i csoport eltávolítja a koponyatetőt végszükség esetén. Ennek a hatásossága nagy vita alatt áll a jelenlegi nemzetközi idegsebészetben.

Nem mindegy…

– A magyar módszer is ezt követi, amit technikailag az úgynevezett alagút módszerrel egészít ki, így lesz hatásos. Ugyanakkor a médiahírekből az szűrhető le, hogy rendkívül éles a helyzet, azt viszont nem tudjuk, hogy mekkora a kómában fekvő sportoló agynyomása. Két vérömleny-eltávolító műtéten is túlesett már, négy nap telt el a sérülés óta, s azt lehet mondani, még mindig életveszélyes az állapota. A koponyatető-eltávolítás nemzetközi szakmai körökben, konferenciákon is mindig nagy vihart kavar, vannak, akik ellenzik, mások, mint én is, kardoskodnak mellette. Ám nem mindegy, milyen agyűri nyomásnál alkalmazzák, mert ha mondjuk 30 higanymilliméternél stabilizáljuk a nyomást, az nem jó, csak annyit érünk el vele, hogy nem hal meg a beteg – mondta dr. Csókay András az Észak-Magyarországnak.

Bővebben a pénteki Észak-Magyarországban.

ÉM-SzK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában