Helyi közélet

2014.01.16. 19:36

Délkelet-Ázsia kistigrisei Miskolcon

Miskolc - Mi lesz a szerényebb természeti erőforrásokkal rendelkező, de gyorsan iparosodó országokból?

Miskolc - Mi lesz a szerényebb természeti erőforrásokkal rendelkező, de gyorsan iparosodó országokból?Hát Kelet- és Délkelet-Ázsia kistigrisei, akik az olcsó munkaerővel és a fejlett technikákkal exportorientált gazdasági stratégiát dolgoztak ki. A Hongkong, Tajvan, Szingapúr, Dél-Korea négyes mögé a hetvenes években megkezdődött Délkelet-Ázsia néhány országának a felzárkózása, s ez a folyamat napjainkban sem állt meg, sőt! Az 1967-ben megalakult Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetsége (ASEAN) egyre nagyobb hangsúlyt fektet a gazdasági együttműködésre, aminek része lehet egy, az Európai Unióhoz hasonló regionális „szabadkereskedelmi övezet” létrehozása – hangzott el a megyei kereskedelmi és iparkamara csütörtöki rendezvényén, amelyen a szervezet öt tagországának hazánkba delegált nagykövetei vettek részt.

Bihall Tamás, a BOKIK elnöke kérdésünkre elmondta, reméli, hogy a rendezvényen bemutatkozó kamarai tagvállalatok, és persze más vállalkozások is sokat profitálnak ebből a találkozóból. Ázsia kistigrisei elképesztő fejlődést produkálnak, és ez jól illeszkedik hazánk és a megye keleti nyitást preferáló törekvéseihez – fogalmazott Bihall Tamás. Hozzátette, a jelenlévő vietnámi, thaiföldi, malájziai, indonéziai és Fülöp-szigeteki diplomaták ismertetője alapján elsősorban a vegyipar, gépipar, elektronika, gyógyszeripar és turizmus területén alakulhatnak ki gyümölcsöző együttműködések, kölcsönös befektetői kapcsolatok.

Természetesen ehhez elengedhetetlen a megyénkbeli cégek részéről a megfelelő aktivitás, de a most bemutatkozó vállalkozások közül többen is jelezték, hogy már van kapcsolatuk a térségben, és ezt szeretnék bővíteni a későbbiekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában