Helyi közélet

2014.01.16. 21:12

"Anyám szerint apámék is ittak"

Miskolc - Nem gáz, hogy a lányok is annyit isznak, mint a fiúk...

Miskolc - Nem gáz, hogy a lányok is annyit isznak, mint a fiúk...Az eső már elállt, a forgalom a szokásos kora délutáni. Mint a méhkas, olyan a Búza tér. Szerdai rohanás a buszhoz, egy baráthoz, vagy munkába.

- A nevemet ne tessék leírni és azt sem, hogy hol lakom - mondja kérdésünkre egy lány. Azt kéri, írjuk azt: Gyöngyvér.

- Miskolcon járok középiskolába. A suliban a felsőbb évesek közül szerintem tízből kilencen már voltak részegek - kezdi. - Amikor suli, akkor a héten egyszer, pénteken, vagy szombaton este én is eljárok szórakozni. Ha jó idő van, akkor valahol veszünk vodkát és narancs üdítőt és azt vagy egy téren, vagy parkban megisszuk a többiekkel.

Gyöngyvér szerint egyébként nincs abban semmi gáz, hogy immár a lányok is annyit isznak, mint a fiúk.

- Miért lenne ez baj? - kérdez vissza, miközben barna hajú barátnője kuncog a háttérben. - Anyám szerint apámék is ittak, apám pedig arról mesélt, hogy húsz, vagy huszonöt éve a lányok is megitták a magukét.

Nem vitatkozom, de azt azért megkérdezem, hogy miért nem ülnek be néha valahová? Gyöngyvér erre úgy felel, hogy azért mert neki és a barátainak nem éri meg. Nem, mert amit egy belvárosi kocsmában ki kellene pengetniük, abból akár két hétvégén keresztül eliszogatnak.

- Ráadásul cigizni sem lehet sehol, csak az utcán. Én biztos nem fogok kijárkálni állandóan - legyint. - Hát ennyi.

Mint a játékkonzolok

Tovább állok a belváros felé. A Széchenyi utcán középiskolás srácok beszélgetnek, őket is igyekszem megszólítani a témában. Gyanakvóak, újságíró igazolványt kérnek. Kell néhány perc mire oldódik a hangulat.

- Nem mondom, hogy nem ittam már meg az életben néhány sört, vagy egy-egy finom pálinkát, azonban nem ez tölti ki az életemet - válaszolja felvetésünkre a 17 éves miskolci srác. - Nem dohányzom, megvetem a kábítószert és rendszeresen sportolok. Hiszem és remélem, hogy nem vagyok mindezzel egyedül és nem az lesz a mi korosztályunkban a menő, ha valaki minden pénteken, vagy hétvégén leissza magát.

Pedig vannak erre utaló jelek... - jegyzem meg óvatosan. Péter - nevezzük így - azt mondja, hogy vannak, de higgyem el, hogy a sportolás is menő lett.

- Engem nem zavar, hogy divat a kondi terem, vagy a fitnesz - fogalmaz. - Nem jobb mindez, mint céltalanul piálni hajnalig? Azt még tessék már a végére odaírni, hogy az esztelen italozás mellett annak sem sok értelmét látom, ha valaki a játékkonzolokon lóg a lakásban. Ugyanaz a marhaság az is!

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában