Helyi közélet

2013.12.02. 15:09

Minden adósságot átvállalnak

Miskolc - Idén 318-, egyszer pedig 326 millió forintos rendkívüli támogatást juttattak Miskolcnak.

Miskolc - Idén 318-, egyszer pedig 326 millió forintos rendkívüli támogatást juttattak Miskolcnak.Az adósságkonszolidációról tartott hétfőn sajtótájékoztatót Dr. Pintér Sándor belügyminiszter, Farkasné dr. Gasparics Emese önkormányzati helyettes államtitkár és Dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere.

- Lassan már hazajárok Miskolcra, most is örömhírt hoztam - mondta Pintér Sándor Miskolcon. - A kormány az önkormányzatok teljes adósságát átvállalja, ez 1247 milliárd forint.

Emlékeztetett rá, hogy miután az önkormányzati törvény átalakult, a kormány úgy döntött, hogy átvállalja a településektől az adósságterhet. Elmondta azt is, hogy az 5000 lakosúnál kisebb településeket teljes adósságuktól "felmentették", míg az 5000 lakosúnál nagyobb városok terheit más mértékben, de átlagosan 50 százalék mértékben vállalták át. Miskolcon ez 70 százalékos, azaz a nettó 36 milliárd forintos adósságállományból 25 milliárdot vállalt át az állam. A belügyminiszter hozzátette: az elmúlt időszakban két alkalommal is rendkívüli segítséget kapott Miskolc (318-, majd 326 millió forintot), most decemberben pedig további 1,1 milliárd forintot.

- 10,7 milliárd forint marad Miskolc adósság, amit az állam átvállal - jelentette be Pintér Sándor. Tény az is, hogy önkormányzati vállalatok adóssága mindebben nincs benne, azok "lenullázása" további tárgyalások függvénye lehet.

Dr. Kriza Ákos polgármester azt hangsúlyozta: ahhoz, hogy kapni tudjon a város, adni is kellett. Például át kellett alakítania gazdálkodását, amivel 3 év alatt közel 4,5 milliárd forintot takarítottak meg. Ugyanakkor 1 milliárdot takarítottak meg a városi cégek gazdálkodásában éves szinten úgy, hogy több szolgáltatást bevittek a holdingba.

ÉM-JLI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában