Helyi közélet

2013.12.03. 13:21

Jegyzet: Felső fokon

<em>Nem voltak még a mi időnkben egyetemi rangsorok. Azt sem tudtuk igazából, hogy az országban hány felsőoktatási intézmény van, és hogy ezek közül mennyi található a fővárosban. Akkor az volt a szokás, hogy az érettségi évében pályát választottunk, és abba az intézménybe jelentkeztünk, ahol a legközelebb megtaláltuk álmaink képzését. Így tanultunk Miskolcon, Nyíregyházán, Egerben, Sárospatakon és Debrecenben.</em> <strong>Hegyi Erika jegyzete</strong>.

Nem voltak még a mi időnkben egyetemi rangsorok. Azt sem tudtuk igazából, hogy az országban hány felsőoktatási intézmény van, és hogy ezek közül mennyi található a fővárosban. Akkor az volt a szokás, hogy az érettségi évében pályát választottunk, és abba az intézménybe jelentkeztünk, ahol a legközelebb megtaláltuk álmaink képzését. Így tanultunk Miskolcon, Nyíregyházán, Egerben, Sárospatakon és Debrecenben. Hegyi Erika jegyzete.Akkor persze attól sem kellett tartanunk, hogy egyik vagy másik felsőoktatási intézményben nem a megfelelő tudású oktatói kar fogad, vagy hogy diplomaszerzés után hazatérve nem kapunk munkát.

Amióta azonban több a diplomás, mint az üres álláshely, felértékelődtek a fővárosi egyetemek. A szülők ugyanis úgy gondolkodnak, hogy inkább áldoznak a gyerek kétszer annyiba kerülő budapesti diplomájára, csak aztán legyen munkája. Akár már az egyetemi évek alatt is. Az utóbbi időkben pedig már nem is a fővárosi diploma a cél, hanem a nyugat-európai, vagy a tengeren túli. (Persze ha jó a családi háttér.) A rangsor tehát alakul. Ahogy az áramlat hajtja a legjobb diákokat és oktatókat az ország egyik vagy másik részébe.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában