Helyi közélet

2013.12.09. 11:50

Az Év Üzletembere üzletről, barátságról, jövőről

Miskolc - Az Év Üzletembere díjat az idén Vinnai Balázs a miskolci IND Group alapítója, ügyvezetője nyerte el.

Miskolc - Az Év Üzletembere díjat az idén Vinnai Balázs a miskolci IND Group alapítója, ügyvezetője nyerte el.A harmincas éveit taposó fiatalember karrierjéről sokan és sokat írtak már, nemcsak az eddig elért díjak miatt, hanem mert a történet olyan mint a mese: egyszer - tizenhat évvel ezelőtt - néhány iskolatárs, jóbarát összeálltak, csináltak egy céget, amely ma az Arab Öböltől Bermudáig számos banknak dolgozik, és a banki front office informatikai rendszerek terén Európában az élenjárók egyike.

Észak Magyarország: - Az aligha lehet véletlen, hogy az Ön édesapja, a miskolci Szinva Net Kft. alapítója ugyanezt az utat járta be, azaz barátaival alapított céget több mint húsz éve, s a csapat ugyanúgy együtt van ma is, mint az IND-nél...

Vinnai Balázs: - Tényleg lehetne ilyen párhuzamot húzni, hiszen édesapámék is barátokként fogtak cégalapításba és sikerült a mai napig együtt maradniuk, mint nekünk. Mások is megkérdezték már, hogy hogy nem ment szét az IND–s alapító csapat, hiszen a mi üzleti világunk nagyon gyorsan mozog, változik, még csak nem is lenne szokatlan, ha ez történne. Mi abszolút különbözőek vagyunk: még a szakmánk se azonos, ezért is egymásra vagyunk utalva. Nincs köztünk dominanciára törekvés, az én szerepem is mindig az összehangolás volt, nem a direkt vezetés. Így dolgozunk egy csapatban Pecsenye Rolanddal, Nyíry Józseffel és Simon Gáborral.

Észak Magyarország: - Működik a klasszikus céges felosztás: technológia, kereskedelem, pénzügyek?

Vinnai Balázs: - Ma már nem így van, a világ is megváltozott. A technológia összefonódik a kereskedelemmel, a szolgáltatás a gyártással. Jó példa erre hogy az érintőképernyőt nem az Apple találta fel, de mindenkinek az Apple jut róla eszébe. Mert ők voltak, akik ezt a technológiát igazán az emberek kezébe adták. Mi is ezt tartjuk a legfontosabbnak, hogy a mindennapok praktikus igényeinek kielégítésére használjuk ki a technológia lehetőségeit, és ez abszolút összetett feladat, gondolkodásmód, szemlélet cégen belül is.

Észak-Magyarország: - Az IND információtechnológiai cég, de Ön jogász diplomával rendelkezik. Mit adott ez a végzettség egy teljesen idegen üzleti pályán?

Vinnai Balázs: - Tárgyalóképességet, retorikát, kifejezőképességet, mert rengeteg szóbeli vizsgánk volt. Ma nem is tudo,m hogy a többnyire írásbeli vizsgákra alapuló egyetemi oktatás tudja-e ezt nyújtani. De azt biztosan, amit nekem is a rengeteg szöveg olvasása: gyors lényeglátást, eligazodást a temérdek információ között.

Észak Magyarország: - Sok IND-s fiatal mondja, hogy családiasságot, a familiáris, laza hangulatot is szeretik a cégnél. Számos IND-s rendezvényen ott vannak a családtagok, a gyerekek. Nem igazán jellemző ez manapság, legfeljebb a kicsike cégeknél...

Vinnai Balázs: - Tudatos törekvésünk ez. Szerintünk nemcsak az fontos, hogy hova megyünk, hanem az is hogy honnan jövünk, mik a gyökereink. Mi nem felejtjük el, hogy a barátság talaján született a cég, és szeretnénk, hogy aki az IND-nél dolgozik részese legyen ennek a közös munkának. Azt gondoljuk, hogy aki bekapcsolódik és látja a cég útját, megtalálja a saját perspektíváját is. Nálunk sokan kezdték egészen alul és ma üzletágakat vezetnek. De nem félünk attól sem, ha valaki elmegy, pedig a professzionális IT szakemberekből hiány van. Fiatal emberekről van szó, nem élhetik le az életüket egy cégnél. Arra törekszünk, ne szakadjon meg a kapcsolat, és nagyon sokan később vissza is jönnek: több tapasztalattal.

Észak Magyarország: - Hogy sikerült elérni, hogy se Önt se az IND-t ne darálja be a politika?

Vinnai Balázs: - Nagyon egyszerű: mert nem vagyunk annak a piacnak a szereplői, amelyben az állami tenderek, megrendelések mozognak, így ki is maradunk ezekből a küzdelmekből.

Észak Magyarország: - Milyennek látja az IND-t tíz év múlva?

Vinnai Balázs: - Tíz év az rettentően hosszú idő a mai üzleti világban. Maradjunk az öt évnél, az jobban belátható. Azt gondolom hogy az IND öt év múlva egy alapvetően szolgáltató típusú cég lesz, és nem technológiai. Azaz nem szoftvereket fogunk eladni, hanem olyan szolgáltatást, amikor hardverestől, szoftverestől megoldjuk az adott bank valamely infokommunikációs feladatát, és ezzel növeljük a az elérhető profitját. Természetesen vannak a banki informatikának területei, amelyek soha nem kerülnek „házon kívülre” jogi, adatkezelési, biztonsági okokból. De a netes ügyfélkapcsolatok kezelése, megszerzése feltétlenül igen. Ha valaki akar egy jó internetbankot, megvalósítjuk és üzemeltetjük informatikai értelemben. És ami egyre fontosabb, mindezt úgy tesszük, hogy az az ügyfelek számára vonzó legyen. Meggyőződésem hogy a bankok csak bizonyos határig képesek erre – és ez a határ már itt is van, mert óriási a verseny az ügyfelekért, amelyben most már a kereskedelmi láncokkal is meg kell birkózni, akik a hitelkártya piacra léptek, lépnek.

Észak Magyarország: - Az IND-t tizenhat évvel ezelőtt alapították. Vajon ha ma lenne ez a pillanat, lehetne-e megint IND?

Vinnai Balázs: - Ha az a kérdés lényege, hogy az IND karrierjéhez kellettek-e okvetlenül a tizenhat évvel ezelőtti állapotok, körülmények, akkor azt mondhatom nyugodtan, hogy nem. Sőt talán ma jobbak az úgynevezett „start up” vállalkozások esélyei az információtechnológiában, mint egykoron. Mi is „star up-ok” voltunk, csak nem tudtunk róla... Akkor ez nem volt ismert és használt fogalom és nem épültek rá egész befektetői csoportok. Ma ezzel szemben vannak fórumok, ahol a start up vállalkozások találkoznak, az állam pályázati rendszert működtet számukra, és a befektetők közül is sokan specializálódtak ilyen cégek felkutatására.

Észak Magyarország: - Sokan azt mondják tényleg csak egy piszok jó ötlet kell, és van esély. De honnan tudható melyik az?

Vinnai Balázs: - Nem mindig a „nagy ötlet” az, ami az üzleti sikert hozza. Azaz nem mindig az unikálist, azt egyedit kell kitalálni, olyat alkotni ami nem létezett eddig. Ma már szinte mindenre van elérhető technológia, megoldás, platform. Ezekből lehet mindenki számára elérhető, használható megoldásokat összerakni, olyan szolgáltatást, amely megkönnyíti az életüket. Egy jó példa erre egy szellemes mobil applikáció, amely azoknak segít, akik szeretnének például használt mobilt eladni, de nincs kedvük egy adok-veszek típusú portállal vesződni. Lefotózzák a cuccot, elküldik a képet, jön a válasz mennyit kaphatnak érte, s ha jó küldik postán a dobozt, amibe csak bele kell tenni és visszaküldeni. Persze a szolgáltató csapat közben tovább eladja a terméket - azokon a portálokon, amelyeken az ügyfelek nem akartak boltolni. Minden adott hozzá, és megoldanak egy létező problémát. Voltaképp mi is azt szeretnénk, hogy az IND ne rendszerszállító, fejlesztő legyen, hanem az ügyfelei problémáit oldja meg, magas színvonalon.


Az IND Groupról

Az IND Group nemzetközi piacokon is elismert innovatív online és mobilbanki, illetve az ezekre épülő kiegészítő szolgáltatások, úgymint a személyes pénzügyek kezelését vagy az online értékesítést támogató technológia-szállító.. Köszönhető ez a cég innováció melletti folyamatos elkötelezettségének és az iparágban egyedülálló üzleti tudásnak és logikának, valamint technológiai megközelítésnek, ami az IND csatorna-független front-office termékeinek és megoldásainak az alapját képezi. Mivel az IND Banking Front-Office integrált termékként egy platformon biztosítja a pénzintézeti szolgáltatásokat, független attól, hogy az ügyfél az interneten, mobiltelefonon, bankfiókban, vagy telefonon keresztül szeretne ügyet intézni, ugyanazt a kiemelkedő ügyfélélményt kapja. A tudatos nemzetközi piacépítés eredményeképpen mára az európai és a közel-keleti régió több mint 20 országában 40 bank alkalmazza az IND megoldásokat. Az IND 1997-es indulása óta, átlagon felüli fejlődésének köszönhetően számos irodával rendelkezik Európa-szerte, úgy, mint Bécs, Budapest, Bukarest, Krakkó, London, Miskolc, München és Pozsony. Ezen felül folyamatosan bővülő partnerhálózata révén jelen van a Közel-keleten és a FÁK országokban is.


Díjak, eddig

Az újabb elismeréssel tovább bővült azoknak a díjaknak a köre, amelyekkel az utóbbi években többször is elismerték az IND Group-ot vezető szakember teljesítményét; Vinnai Balázs, az IND ügyvezetője kapta „Az év legsikeresebb ict-menedzsere 2012” díjat az IT-Business 2012-es Inside rendezvényén.

2006-ban az Ernst & Young Enterpreneur Of The Year választásán elnyerte „A jövő ígérete” címet, 2009-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjével jutalmazták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában