Helyi közélet

2013.12.13. 13:24

A karácsonyt már nem ússzák meg a halak

Miskolc - Nem olcsó a nemes hal, de karácsonykor az ünnepi asztalra kerül a magyar családok többségénél.

Miskolc - Nem olcsó a nemes hal, de karácsonykor az ünnepi asztalra kerül a magyar családok többségénél.A hal a karácsonyi ünnepi asztal elmaradhatatlan fogása. Ekkor a hal hétköznapisága is ünnepi fényt és új jelentést kap. A hal a kenyérrel és borral együtt kivételes hármast alkot és szimbolikus jelentőséggel bír. A hal a kereszténységben Jézus szimbóluma is egyben. Ezért ha máskor nem is, évente egyszer, karácsonykor biztos, hogy minden család igyekszik szenteste halból készült ételeket az asztalra varázsolni.

Csak karácsonykor

- Ez valóban így van! Nyugodtan kijelenthetem, hogy a magyar családok nagy többsége csak és kizárólag csak karácsony idején eszik halat - mondta munkatársunknak Káposzta Zsolt, a Búza téri halszaküzlet vezetője. - nagyon alacsony sajnos Magyarországon a halfogyasztás. Mindebben közrejátszik az is, hogy nem olcsó a hal. Főleg a nemes halak elég drágák. A többi azért úgy érzem megfizethető, amiből elég nagy választék van.

Hogy mit keresnek az emberek ezekben a napokban a halas pultok környékén?

- Karácsonykor a halászlé az, amit talán szinte minden háziasszony elkészít - magyarázta Zsolt. - Amellett a rántott halnak valót is viszik a nemes halak mellett. Ponty az alap a halászléhez, de persze nem mellékes, hogy a pénztárca mennyit enged meg.

Aki a halra esküszik, az biztos, hogy vásárol harcsafilét például, ugyanis abban nincs szálka, és gerinc. De van pisztráng is a Búza téri üzletben. Káposzta Zsolt tapasztalatai szerint a roham ez ügyben a jövő héten indul majd be és tart majd egészen december 24-ig.

Füstölt a sláger

Hoitsy György halbiológus, a Lillafüredi Pisztrángtelep vezetője ugyanakkor arról számolt be lapunknak, hogy "náluk" december 14-én, szombaton kezdődik a hagyományos karácsonyi halvásár.

- A sláger a füstölt pisztráng, de mellette nagyon népszerű immár az előre bepácolt hal is, amit tulajdonképpen csak be kell tenni a sütőbe és húsz perc múlva már tálalható is - mondta a szakember. - Mindezek mellett a ponty és a folyami harcsa is kelendő. Ezekért a halakért még fővárosi vendéglátóhelyet üzemeltető vállalkozások is a Bükk felé veszik az irányt ezekben a napokban.

Nem árt tudni, hogy 24-én már nem nyit ki a Lillafüredi Pisztrángtelep (addig naponta 8-15 óráig igen). Hoitsy György hozzátette, hogy a halak iránt szilveszterkor is van egy kis fellángolás: akkor a füstölt pisztrángot salátának, pástétomnak készítik el a konyhában tevékenykedők.

- Mi nem csak az ünnep idején, hanem némi túlzással minden héten eszünk halat - mondta munkatársunka a miskolci Martinkertvárosban élő Aranka néni. - Komolyan mondom: a férjem, ha tehetné minden nap enne halászlevet. Egyszóval szeretjük a halat!

- Még csak nézelődőm, hogy miből főzhetek - kapcsolódott be a beszélgetésbe Zsigmond Józsefné. - A karácsony előtti napokban visszatérhetünk a témára.

ÉM-JLI


Halak és árak

  • Ponty: 999 Ft/kg. (Tisztított: 1699 Ft./kg)
  • Busa: 580 Ft./kg. (Tisztított: 950 Ft./kg.)
  • Csuka: 1200 Ft./kg. (Tisztított: 1699 Ft./kg.)
  • Pisztráng (tisztított): 2700 Ft./kg.

  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában