Helyi közélet

2013.11.22. 08:50

Ülésezett a miskolci közgyűlés - Reformkor és savanyú szőlő Miskolcon

Miskolc - Beindul a Digitális Miskolc pályázat, jön a Takata gyár és fészekrakós kiköltöztetés.

Miskolc - Beindul a Digitális Miskolc pályázat, jön a Takata gyár és fészekrakós kiköltöztetés.Többek között ezekről tárgyaltak csütörtökön a miskolci képviselők. Míg a Fidesz-KDNP frakció szerint a novemberi ülés történelmi volt, addig az ellenzék részéről több kritika is megfogalmazódott. Például azzal kapcsolatban, hogy miért is késett két hónapot a digitális pályázat, illetve miért nem vonták be ennek tervezésébe az ellenzéki képviselőket.

A fészekrakós kilakoltatás kapcsán pedig azt kifogásolták a szocialisták és a Jobbik képviselői, hogy nem tudják, pontosan mennyit költött ezekre a lakásokra a város, és azt sem tudni pontosan, ezek mely lakások. És az a kérdés is felmerült, miért kellett ennyit várni a fészekrakós kilakoltatásokra, illetve tudja-e a város, hogy hova költöznek, akiket kiköltöztetnek. Kifejtették: előfordult olyan eset is, hogy az egyik lakásból kiköltöztek, majd a MIK-től – néhány utcával arrébb – béreltek ingatlant.

Az utóbbi kapcsán a Fidesz elmondta: a városnak nincs olyan kötelezettsége, hogy figyelje, hova költöznek a fészekrakósok. És hogy miért most történnek a kilakoltatások, arra az volt a városvezetés válasza, hogy most lett erre forrása a városnak.

Lapunk többször foglalkozott a Digitális Miskolc pályázattal, amelynek elindítását szeptemberre ígérte a város. Most – a testület döntésének értelmében – hétfőn elindul a program, melynek köszönhetően 17 ezer laptopot osztanak szét a miskolci és a környéken élő családok körében. Pályázni december 21-ig.

A jövő évi költségvetés tervezetét is megismerhették a miskolciak. A keretszámok: bevételi oldalon 29,1 milliárd, kiadásin, 35,7 milliárd forint. Az országos költségvetést nem fogadták el, így ezek csupán irányadó adatok. Az mindenesetre kiderült a tervezetből, hogy a város 5,4 milliárddal kevesebb bevétellel számol, mint az idén, miközben a kiadások közel ugyanannyit tesznek ki. És azt is olvashattuk, hogy a 70 százalékos adósságátvállalásnak köszönhetően a jövő évi adósságszolgálata Miskolcnak 40 százalékkal kevesebb lesz, mint az idén.

A Takata gyárral kapcsolatos tájékoztató is napirendre került. A Fidesz a reformkori iparosításhoz hasonlította azt, ami most Magyarországon, Miskolcon történik. „A Takata gyár idetelepülésével Miskolc életét új pályára tudjuk helyezni" – fogalmaztak. A Jobbik szerint azonban a multik jönnek, mennek, egyik napról a másikra képesek többszáz embert az utcára tenni, ha az érdekük ezt kívánja, ezért a városnak a helyi kis- és középvállalkozásokra kellene építeni. A szocialisták azonban azt kifogásolták, hogy eddig több beruházást bejelentett már a városvezetés – például a finn gyár idetelepülését – de ebből eddig nem lett semmi.

ÉM-NSZR


Miskolc - Csütörtökön ülésezett a Miskolc Város Közgyűlése. Munkatársunk helyszíni tudósítása a novemberi testületi ülésről!


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában