Helyi közélet

2013.11.29. 09:10

Teátrumi történetek: A megszökött primadonna esete

Miskolc - Operettek, bohózatok jellegzetes karaktere a családjától, férjétől a színház világába menekülő primadonna.

Miskolc - Operettek, bohózatok jellegzetes karaktere a családjától, férjétől a színház világába menekülő primadonna.Ám színháztörténetünk tud a férjéhez szökött szerelmes asszonyról is.

Válság

Koronkay Rózsi – aki a Koronkay-színészdinasztia negyedik generációja volt – 1914-ben kezdte pályáját, s Miskolcon Palágyi Lajos társulatának lett népszerű primadonnája. A színésznő követte ugyan 1920-ban a szegedi színházat bérbevevő igazgatóját, ám a férje iránti érzelmek erősebbnek bizonyultak a direktora iránti hűségénél... Az általa okozott primadonna-válságról így számolt be 1922-ben a szegedi sajtó:

„Ismeretes a színházzal foglalkozó közönség előtt a Koronkay Rózsi férjhezmenetele óta vajúdó primadonna-kérdés. A válság a mai nappal már meg is oldódott és pedig a lehető legrosszabb módon, amennyiben a primadonna tegnap este utoljára lépett fel Szegeden a Kék Mazur című operettben, és még az éjszakai személyvonattal el is utazott a Miskolcon tartózkodó férjéhez. (...) Felkerestük tehát Palágyi Lajos színigazgatót, ki – elseje lévén – éppen a gázsi fizetésekkel volt elfoglalva. A hozzá intézett kérdéseinkre ezeket mondotta: – Koronkay Rózsi szerződése augusztus 28-ig szólt, én tehát nem helyezkedhetem más álláspontra, mint hogy az éjszaka történt eltávozását egyszerűen szerződésszegésnek minősítem. Úgy őt, mint a férjét haladéktalanul beperlem és a 10 ezer korona vinkulom megfizetésén kívül, kártérítés fizetésére is köteleztetni fogom. A primadonnakérdést most csak vendégszerepeltetésekkel oldhatom meg, (…) de nem tartom kizártnak azt sem, hogy Koronkay Rózsi egy hónap múlva ismét Szegeden lesz.”

Maradt

Koronkay Rózsi a direkció és a szegedi közönség várakozásával ellentétben Miskolcon maradt, és még számtalan operett főszerepében lépett fel. De jól járt a Tisza-parti publikum is: ezt követően szerződött színházukhoz Patkós Irma, a kiváló primadonna...

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában