Helyi közélet

2013.11.04. 12:08

Párizsban Béccsel együtt vehetik át a díjat

Hernádszentandrás - Igen rangos nemzetközi innovációs díjat nyert Hernádszentandrás.

Hernádszentandrás - Igen rangos nemzetközi innovációs díjat nyert Hernádszentandrás.Óriási sikert értek el a hernádszentandrásiak. Hernádszentandrás nyerte ugyanis a francia nemzetközi innovációs megfigyelő intézet, az Observatoire Territoria – a helyben élők életminőségét javító, kiemelkedő önkormányzati innovációs kezdeményezéseket elismerő – Európai Territoria Innovációs Díját 2013-ban a BioSzentandrás programjával. A rangos elismerést 1986 óta ítélik oda, eddig hazánkban csak Hollókő részesült ebben a kitüntetésben. A díjat Párizsban a szenátusban veheti át Hernádszentandrás Község Önkormányzata november közepén, olyan díjazottak társaságában, mint Bécs városa.

Óriási élmény

Szavakkal nagyon nehéz most visszaadnom azt az érzést, amit valamennyien éreztünk itt Hernádszentandráson, amikor közölték velünk a győzelem hírét - mondja Üveges Gábor, Hernádszentandrás polgármestere, a BioSzentandrás projekt gazdája. Miért is óriási élmény ez a siker valamennyiünk számára? - teszi fel a kérdést Üveges Gábor. Talán azért, mert minden eddiginél markánsabban lehetünk tanúi annak – immár európai léptékű visszacsatolásban –, hogy az Élet mindig igazolja előbb vagy utóbb a helyes utat, a befektetett energiát, a hitet, a minőségi munkát… Mert valóban a küszöbén állunk annak, amiért összefogtunk. A „hajónkat” megpróbálták ugyan, de megedzették és erősebbé tették a kisebb külső-belső viharok is, a vitorla erős, a szél pedig velünk van, mert tudjuk, hogy merre tartunk...

A rendszerváltás utáni években – amíg kívülről várta a falu a segítséget – bizony csak a lejtmenetről, a szellemi és tárgyi leépülésről szólt az életünk. Az új korszak akkor kezdődött, amikor a közösségfejlesztés alapjait lerakva eldöntöttük, saját kezünkbe vesszük a sorsunkat. Egy újfajta módon tértünk vissza a gyökerekhez: megtanultuk a biogazdálkodást. Közelebb jutva újra a természethez, a természeteshez, elkezdődött a tudatos visszatérés ahhoz az életformához, mely a térség egészének boldogulását jelentette évszázadokon keresztül, zászlóra tűzve mindannyiunknak, hogy: ”Az Abaújiaknak a földből fakad a múlt, és a földből nőhet ki a jövő…”

Versenyképes vidék

A BioSzentandrás program 2010-ben indult, amikor a hosszú tervezési folyamatot követően 28 millió forintot nyertek arra, hogy megtanulják a biogazdálkodás fortélyait. A projekt közvetlenül 25 ember, 25 család jövőjét közvetve pedig az egész falu életét megváltoztatta: Hernádszentandrásból BioSzentandrás lett. 2013 tavaszára Hernádszentandrás – ez a pici, halmozottan hátrányos helyzetű település - az északi régió egyik legnagyobb öko gazdaságává vált, a „Kassa-Miskolc tengelyen” egyedüliként… A tevékenységükkel tudatosan mennek szembe azzal a hosszú távon tarthatatlan trenddel, hogy a bio élelmiszer – a mesterségesen magas árszínvonala miatt – csak a kiváltságosok privilégiuma lehet. Az árképzésükkel, a Nyitott Kert és Hűség Programjukkal a megyében, a térségben élőknek is elérhetővé tették a hamisíthatatlan vidéki, ökológiailag ellenőrzött keretek között termelt zöldségeket és feldolgozott termékeket. A biokert, a „bio csapat” országosan ismertté és elismertté vált.

Együttműködnek Szőke Andrással és Bede Róberttel, a Republic67 Zenekarral, partnerük az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet, kiváló kapcsolatot ápolnak a Budapesti Corvinus Egyetem szakembereivel, hallgatóival. BioSzentandrás a beszállítója „Magyarország legjobb vidéki étterme” címet elnyert encsi Anyukám Mondta Étteremnek.

A számokkal mérhető eredmények mellett a helyi közösség megerősödése az, amire leginkább büszkék vagyunk - jelentette ki Üveges Gábor. A falu olyan lett, mint egy nagycsalád, van, amikor a „tányér csörömpöl” a vitákban, de a jó célért már képes összefogni, felnőni a feladathoz, tenni a dolgát hittel és örömmel. Ez az igazi garanciája a fenntartható és minőségi eredményességnek. Ez a nemzetközi díj visszaigazolása annak, hogy 2013-ban független európai szemmel nézve is életképes, versenyképes lehet a magyar Vidék – melynek elválaszthatatlan részei a 445 fős Hernádszentandráshoz hasonló méretű települések is. Visszaigazolása továbbá annak, hogy ma Magyarországon a halmozottan hátrányos helyzetűvé tett térségekben is újra lehet saját ötleten és az összefogáson alapuló – más közösségek által is létrehozható – hétköznapi valós „csodát” építeni akkor, ha kellően elszántak, bátrak és cselekvőek vagyunk, ha értve a gyakorlati kihívásokat valóban hiszünk a céljaink megvalósíthatóságában.

ÉM-BGy

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában