Helyi közélet

2013.11.04. 14:31

Mozogni, úszni jó (lenne)...

Borsod-Abaúj-Zemplén - A tervek szerint 30 új uszoda épülne országszerte. Még nem tudni, megyénkben mennyi.

Borsod-Abaúj-Zemplén - A tervek szerint 30 új uszoda épülne országszerte. Még nem tudni, megyénkben mennyi.Kormányzati szándék, hogy minden gyerek tanuljon meg még az általános iskolában tökéletesen úszni. A tervek szerint mintegy 30 tankerületben épülne a jövőben új uszoda. A szaktárca a Klebelsberg Intézményfenntartó Központtal együttműködve már felmérte, hogy mely járásokban nincs, azaz hogy hová kellene építeni. (A hírek szerint előnyben részesítenék a hátrányos helyzetű régiókat.)

Érdeklődtünk a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatási államtitkárságán, hogy hová, és hány új uszodát terveznek megyénkbe. Hivatalos válaszuk még nem érkezett meg, de annyit megtudtunk, hogy bár valóban megvan a felmérés eredménye, de még ne várjunk konkrét adatokat.

Sokba kerülne

Más minisztériumi forrásból megtudtuk, még nem tudni, milyen pénzből lehetne a terveket megvalósítani. Egy-egy tanuszoda ugyanis 400-500 millió forintba kerülne, emellett tornatermeket is építeni kellene, hiszen sok településen az sincs. Annak ellenére, hogy felmenő rendszerben évente egyre több gyereket érint a mindennapos testnevelés bevezetése.

Több településen is érdeklődtünk – találomra választottunk –, hogy megoldott-e náluk a mindennapos testnevelés, és biztosítani tudják-e jelenleg az úszásoktatást. Kistokajban Ambrus Gyöngyi polgármester tájékoztatása szerint egy sikeres pályázat eredményeként járnak úszni a gyerekeik, mégpedig Miskolcra, a Kemény Dénes uszodába.

– 2 millió forintot nyertünk rá, ez nagy segítség – mondta. Megjegyezte, mivel a település közelében bányató van, ezért nagyon is indokoltnak tartja az úszásoktatás megerősítését. Hangsúlyozta, saját uszodát nem volna értelme építeni. A mindennapos testnevelés miatt viszont beruházást terveznek, bővítenék az iskola udvarát, egy műfüves pályában is gondolkodnak. Keresik a pályázati lehetőségeket, hogy a lovaglást és az íjászatot is bevonják az oktatásba.

Nem megoldás

Hlivják László, a legyesbényei polgármester elmondta, ők a szerencsi uszodába viszik a gyerekeket.

– A mindennapi úszás azonban semmiképp sem lehetne megoldás – véli. Szerinte a kistelepülések nem is gondolkodhatnak ebben, az időigényes utazás miatt nem lehet beiktatni az órarendbe. A mindennapos testnevelés is gondot jelent náluk: csak tornaszobájuk van.

– Többször próbáltunk pályázni tornateremre, de elutasítottak bennünket arra hivatkozva, hogy csökkent a gyereklétszámunk – mondta.

Göncön van uszoda. Sivák János polgármestertől megtudtuk, ki is használják, hiszen kistérségi szervezésben órai beosztással járnak a diákok a környező településekről is, most is telt házzal működnek. Talán az uszoda helyzete is rendeződik: PPP-s kontrukcióban épült, s állami segítséggel most jutottak odáig, hogy ki tudják vásárolni a vállalkozótól, csak még az a kérdéses, hogy az önkormányzat, vagy a tankerület működteti majd. A mindennapos testnevelés kapcsán a polgármester elmondta, ebben is „segítségükre” van az uszoda: az önkormányzat minden gyereknek fizeti a belépőt, így úszásoktatással telnek a plusz órák.

ÉM-HM


Uszodák

Az interneten fellelhető adatok szerint ezeken a településeken működik uszoda a megyénkben:

Encs, Gönc, Kazincbarcika, Mezőkövesd, Miskolc, Ózd, Sárospatak, Sátoraljaújhely, Szendrő, Szerencs, Szikszó, Tiszaújváros


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában