Helyi közélet

2013.11.20. 08:06

Miskolcot erősíti újra a Bosch

Miskolc - 2016 végéig 320 új munkahellyel bővül a Bosch miskolci kéziszerszám gyára.

Miskolc - 2016 végéig 320 új munkahellyel bővül a Bosch miskolci kéziszerszám gyára.A Bosch kéziszerszám üzletága átszervezi Európában a fa- és felületmegmunkáló elektromos szerszámok gyártását és fejlesztését. Az átszervezés nyertese Miskolc lesz, ugyanis ezen termékek gyártása a svájci Solothurnban 2016 közepéig fokozatosan megszűnik, a gyártósorokat pedig a miskolci kéziszerszám gyárba költöztetik. Mint megtudtuk, a gyártókapacitások összevonásával a termékek versenyképességének helyreállítása a célja a Bosch csoportnak.

Átalakítások lesznek

Dr. Ficzere Ferenc, a Robert Bosch Kft. jogi és kommunikációs igazgatója arról tájékoztatta az Észak-Magyarországot, hogy a faipari elektromos szerszámok fejlesztésének a gyártási folyamathoz közeli területét Miskolcra hozzák, míg a fejlesztés első fázisa, a koncepció megalkotása a jövőben a németországi Leinfeldenben történik, így az szorosabban összekapcsolódik az ipari szerszámok ott folyó központi fejlesztésével.

Kérdésünkre dr. Ficzere Ferenc elárulta, az átszervezés nem jár újabb üzemcsarnok építésével, de a meglévő épületeken belül szükség lesz kisebb átalakításokra, ennek várható költsége több mint félmillió euró (mintegy 180 millió forint). Ezen felül a gépekbe és berendezésekbe 1,3 millió eurót (több mint 380 millió forintot) fektetnek be a következő években. Megtudtuk azt is, a faipari szegmens gyártásának és fejlesztésének áttelepítésével 2016 végéig 320 új munkahely létesül.

– 2014 második félévében indul Miskolcon a gyártás és ez időponttól várható a munkahelybővítés – tudatta dr. Ficzere Ferenc.

Hol gyárt még a Bosch ilyen termékeket? – kérdeztük a jogi és kommunikációs igazgatótól, aki elmondta: egy részüket külső beszállítóktól szerzik be, leginkább Ázsiából. Emellett gyártanak még saját üzemekben is, a kínai Hangzhouban és a malajziai Penangban, valamint kisebb mennyiséget Mexicaliban.

Hogy milyen kilátások vannak a teljes üzletág jövőjére vonatkozóan?

– A Bosch csoport kéziszerszám üzletága az elektromos szerszámok és elektromos szerszám-alkatrészek területén piacvezető az egész világon. A sikert leginkább befolyásoló tényezők a fejlesztésbe fektetett energia, valamint a fejlesztés gyorsasága. A Bosch évente több mint 100 új elektromos szerszámmal lép piacra. Fontos számunkra, hogy ezt az előkelő piaci pozíciót a jövőben is megtartsuk. Ahhoz, hogy jövőbeni növekedésünket finanszírozni tudjuk, folyamatosan növelni kell termelékenységünket. Ez indokolja az ésszerűsítéseket szolgáló átszervezéseket is.

2016 végére zárul le

A miskolci fejlesztés ütemtervéről megtudtuk, a tervek szerint az első gyártóegységeket, mégpedig a részösszeszerelést, az EC-motorszerelő sort és még két-három szerelősort 2014 folyamán átköltöztetik Solothurnból. 2015-ben és 2016 elején pedig átköltöztetik a további gyártókapacitást.

– Azt terveztük, hogy a projekt 2016 végére zárul le, addigra számolhatunk a 320 új munkahellyel – összegezte dr. Ficzere Ferenc.

Ami pedig az új munkahelyeket illeti megtudtuk, a gyártósorokra szükséges munkatársak mellett többek között fejlesztőmérnökök és középvezetők felvételével tervez a vállalat.

ÉM-UM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában