Helyi közélet

2013.11.19. 14:56

Lássuk tisztán, hogy mit látunk

Miskolc - A közlekedésben ősszel és télen a legtöbb problémát a csúszós út és a romló látási viszonyok okozzák, ezért lényeges, hogy minden járművezető megfelelően felkészítse járművét - és természetesen saját magát is - ezekre a körülményekre.

Miskolc - A közlekedésben ősszel és télen a legtöbb problémát a csúszós út és a romló látási viszonyok okozzák, ezért lényeges, hogy minden járművezető megfelelően felkészítse járművét - és természetesen saját magát is - ezekre a körülményekre.Az ORFK - Országos Baleset-megelőzési Bizottság (ORFK-OBB) 2013. október 1-től december 15-ig meghirdette a „Látni és Látszani” elnevezésű kampányát. Ennek elsődleges indoka, hogy az időjárási viszonyok ősszel, illetve télen folyamatosan változnak, és ezzel együtt az út, - és látási viszonyok is romlanak, melyek a közlekedésbiztonságra is kedvezőtlen hatást gyakorolnak.

A kampányban a Rendőrség hivatalos partnere az X-Meditor Kft., amely a projekt során célirányos honlapot üzemeltet (www.latnieslatszani.hu), melyet folyamatosan frissítenek. Itt megtalálhatóak az akcióban részvevő szervizek, optikusok elérhetősége.

A kampány során arra buzdítják a gépjárművezetőket, hogy vizsgáltassák át az autójukat, ellenőriztessék látásukat, s mindezt térítésmentesen az akcióban résztvevő szakszervizeknél, és optikusoknál.

A szervizek térítésmentesen vizsgálják át (október 1-től december 15-ig):

  • a lámpák, fényvisszaverő elemek működését, a lámpatestek állapotát, rögzítettségét,
  • fényvetőegységek állapotát,
  • a gépjárművek egyéb világítási tulajdonságait.
  • A megjelent gépjárművezető részére a szervizek külön a kampányra készített tanúsítványt adnak. Ezek igazolják, hogy a jármű megfelelt a műszaki előírásoknak. Mindez természetesen nem jelenti azt, hogy a tanúsítvány az esetleges és a közúti ellenőrzés során feltárt szabályszegés alól mentesítést ad.

    A kampány másik eleme a gépjárművezetők látásellenőrzése. Ennek keretében a kezdeményezéshez csatlakozó optikus szakember megállapítja, hogy szükség van-e a járművezető szemének korrekciós segítségre, ha kell, meghatározza a dioptria mértékét és tanácsot ad megfelelő szemüveg elkészítéséhez.

    A Rendőrség 2013. november 7-től december 15-ig a forgalomban résztvevő járművek, valamint az álló járművek kivilágítására vonatkozó rendelkezések megtartását kiemelten ellenőrzi.

    - Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság -

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában