Helyi közélet

2013.11.22. 15:44

Közlemény - MSZP: Nem kéményt, közpénzt söpörnek!

Miskolc - Nincs határa a fideszes pofátlanságnak: az álságos rezsicsökkentés következményei miatt tönkrement magyar tulajdonú kéményseprő cégek helyett az adófizetők pénzéből létrehoznak egy eleve veszteséggel kalkuláló céget, a Borsodi Kéményseprő Kft.-t, majd ennek a közpénzből fenntartott cégnek a felügyelőbizottságába beültetett fideszes önkormányzati képviselőnek és társainak jó kis tiszteletdíjat szavaznak meg.

Miskolc - Nincs határa a fideszes pofátlanságnak: az álságos rezsicsökkentés következményei miatt tönkrement magyar tulajdonú kéményseprő cégek helyett az adófizetők pénzéből létrehoznak egy eleve veszteséggel kalkuláló céget, a Borsodi Kéményseprő Kft.-t, majd ennek a közpénzből fenntartott cégnek a felügyelőbizottságába beültetett fideszes önkormányzati képviselőnek és társainak jó kis tiszteletdíjat szavaznak meg.Mi történt tulajdonképpen? Ugyanúgy az emberek fizetik a kéményseprés díját, csak most részben adó formájában, azok is, akiknek nincs is kéményük, de közpénzből most már fizethetik pluszban a fideszes önkormányzati képviselőt és a felügyelő bizottság többi tagját is.

Minderről Bartha György szocialista önkormányzati képviselő beszélt pénteken Miskolcon.

Elmondta: ahogy azt korábban többször is hangsúlyozták, a kéményseprési díjak kormányzati fixálása miatt a magyar tulajdonú cégek (a Thermoment Kft. és a Borsodkomm Kft.) mentek tönkre Miskolcon, a megyében, s hagytak fel tevékenységükkel. Csakhogy nem maradhat közszolgáltató nélkül a megye, a feladatot egy 2012-ben született törvény és kormányrendelet alapján a megye megyei jogú városának, jelen esetben Miskolcnak kell ellátnia. A Kriza Ákos vezette önkormányzat ennek alapján októberben megalakította a Borsodi Kéményseprő Kft.-t, az új cég november 4-e óta látja el a közszolgáltatási feladatot Miskolcon és a megyében.

A miskolci önkormányzat MSZP frakciója többször is felhívta a városvezetés és a közvélemény figyelmét arra, hogy a Borsodi Kéményseprő Kft. (hasonlóan a korábbi közszolgáltatókhoz) az elért árbevételből nem képes működését finanszírozni, a közszolgáltatási díj nem fedezi a működési költségeket. Ez Miskolc számára jelentős költségeket jelent. 2013-ban 27 millió forintot, 2014-ben 130 millió forintot kell közpénzből juttatni a cégnek annak érdekében, hogy az legalább nullszaldós legyen. Ráadásul ez az összeg hiányozni fog a városüzemeltetésből, a szociális kiadásokból.

Most, a november 22-i önkormányzati közgyűlésen újabb pofátlan lépést tett a Fidesz-KDNP. Az októberben létrehozott cég felügyelőbizottsága ugyanis eredetileg ingyen látta volna el a tevékenységét, azonban Kriza Ákos polgármester sürgősséggel terjesztette elő ennek megváltoztatását, amit a fideszes többség el is fogadott. Gazdusné Pankucsi Katalin, a Fidesz önkormányzati képviselője így most már havi 60 ezer forintért látja el a felügyelőbizottság elnöki teendőit. Cservenyák Gábor, a miskolctapolcai fejlesztési tervek egyik alkotója és Divinyiné dr. Kovács Irén, a Miskolc Holding egyik ügyvédje ugyanakkor havi 40 ezer forintot kapnak a felügyelőbizottsági tagságért.

A Fidesz tehát már megint egy képviselőjének (és másoknak) szavazott meg pénzt úgy, hogy ez Miskolcnak több millió forintos kiadást jelent évente.

Ráadásul arra hivatkozik az előterjesztő, hogy azért sürgős a juttatás megszavazása, mert a döntés elmaradása veszélyezteti a társaság működését. Az a frappáns mondat szerepel ugyanis a csütörtökön elfogadott előterjesztésben, hogy a "(...) a felügyelőbizottsági tisztséggel járó tevékenység ingyenes ellátása a továbbiakban nem tartható fenn, ez veszélyezteti ugyanis a társaság működése feletti kontroll effektivitását." Vagyis – mutatott rá Bartha György – úgy látszik, a veszélyeztetettség rögtön elmúlik, ha a felügyelőbizottság tagjai pénzt kapnak! „A várostól kapott képviselői tiszteletdíjukon felül már nem is akarnak a fideszesek a városért dolgozni, csak újabb pénzekért?” – kérdezte a szocialista képviselő

Bartha György emlékeztetett: Gazdusné Pankucsi Katalin önkormányzati képviselőként havi 145 ezer forintos tiszteletdíjban részesül, ám ez csak egy része a jövedelmének. Főállásban ugyanis az önkormányzati tulajdonú MIK Zrt.-nél dolgozik, ahonnan – legalábbis vagyonbevallása alapján – 180 ezer forintot kap. Kap továbbá havi 20 ezer forintot is, mint a Szépkorúak Háza Nonprofit Kft. felügyelő bizottsági tagja. Az a társaság közvetve szintén önkormányzati tulajdon. Ez a szép kis lista bővül most havi 60 ezer forinttal, így elmondható, hogy a fideszes képviselő havi bruttó 405 ezer forint jövedelemre tesz szert kizárólag közpénzből, vagy önkormányzati tulajdonú társaságoktól kapott díjazásaiból.

Ezen felül további havi 55 ezer forint is gazdagítja a számláját, azt a pénzt a Panoráma Társasház közös képviselőjeként kapja.

- Bartha György önkormányzati képviselő -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában