Helyi közélet

2013.11.05. 15:24

Közlemény - Emléktábla avatás Miskolcon, a Tárkányi utcában

Miskolc - Oláh Miklós az 1956-os forradalom és szabadságharc miskolci mártírja volt, mindössze 21 évesen, 1957. áprilisában végezték ki. Egykori lakóháza falán, a Tárkányi utca 5. szám alatt ezután emléktábla hívja fel a figyelmet áldozatára.

Miskolc - Oláh Miklós az 1956-os forradalom és szabadságharc miskolci mártírja volt, mindössze 21 évesen, 1957. áprilisában végezték ki. Egykori lakóháza falán, a Tárkányi utca 5. szám alatt ezután emléktábla hívja fel a figyelmet áldozatára.Az emléktábla elhelyezésével többszörös adósságot sikerült törleszteni. Tartoztunk vele Oláh Miklós emlékének és családjának, valamint Miskolc városának. Tartoztunk a jelen és az utánunk jövő nemzedéknek, akik alig tudnak valamit a forradalomról, és tartoztunk az utca emberének is – jelentette ki az ünnepségen Szabó Sándor, a Miskolc-belvárosi Református Egyházközség lelkésze, a Fidesz-KDNP önkormányzati képviselője. Ő kezdeményezte, hogy állítsanak emléket Oláh Miklósnak.

A Tárkányi utcai épület az ÉSZAKERDŐ Zrt. Deák téri központjával szemben található. A lakóház az erdészeti társaság kezelésében van, és a homlokzatát - saját források felhasználásával - éppen az ünnepséget megelőzően újították fel.

Az emléktáblát dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere és Szabó Sándor együtt avatta fel. Azt követően a városi és a megyei önkormányzat, valamint politikai és civil szervezetek képviselői tisztelegtek az emlékhely előtt. Az ÉSZAKERDŐ Zrt. nevében Zay Adorján vezérigazgató helyezett el koszorút.

A táblán ez olvasható: Ebben a házban élt Oláh Miklós az 1956-os forradalom mártírja. „Azért kellett meghalnia élete tavaszán, mert szerette hazáját, s az embereket” (Édesanyja) Utolsó szavai: „Felvirrad még Magyarországra!” Élt 21 évet.

- Vereb István kommunikációs tanácsadó, ÉSZAKERDŐ Erdőgazdasági Zrt. -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában