Helyi közélet

2013.11.23. 11:35

Hiába tiltakoztak, nem kaptak semmit

Miskolc - Nem kaptak bérkiegészítést azok a tanárok, akiknek csökkent a nettó fizetésük.

Miskolc - Nem kaptak bérkiegészítést azok a tanárok, akiknek csökkent a nettó fizetésük.Nem kaptak kompenzációt, és semmi nem történt azoknak a tanároknak az ügyében, akik rosszul jártak a szeptemberi „béremeléssel". Mint arról korábban beszámoltunk, többek között ezen probléma orvoslására fogalmazott meg nyílt levelet a miskolci tanárok egy csoportja október közepén a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) elnökének, Galló Istvánnénak címezve, akit egyben lemondásra szólítottak fel.

Kevesebb lett

A tiltakozó tanárok élére Csabalik Zsuzsanna, a PSZ Miskolc Városi Szervezete középiskolai titkára állt, aki lapunknak elmondta: szinte semmi nem történt az ügyükben azóta. Pedig épp azok a tanárok jártak rosszul, akik már régóta a pályán vannak, több szakot is tanítanak, szakvizsgával rendelkeznek, és sok túlórájuk volt. Az ő nettó fizetése például most 13 ezer forinttal kevesebb, mint a béremelés előtt, de vannak olyan pedagógusok is a városban, akik 40 ezer forinttal visznek haza kevesebbet. Az igaz, hogy a bruttó alapbére minden tanárnak nőtt, de mivel a pótlékokat megszüntették, a nettó bér sokuknál csökkent.

Országos probléma

A nyílt levél és a PSZ országos elnökségének miskolci látogatása óta annyi történt, hogy a rosszul járt középiskolai tanárok egy csoportját fogadta a Miskolci Tankerület igazgatója, Ragályiné Hajdú Zsuzsanna, aki azt mondta, hogy országos problémáról van szó, és továbbítja a feletteseinek.

A titkár jelezte: ugyanilyen gond az iskolavezetőkre háruló hatalmas adminisztrációs teher, és a pedagógusok megnövekedett munkaideje.

Az októberi nyílt levélben egyébként a pedagógusok sérelmezték azt is, hogy „nem született meg az ágazati kollektív szerződés. Emiatt differenciálatlanok a pótlékok, őskáosz van a munkarend meghatározásában, a kafetéria-elemek elosztása változatlanul igazságtalan. A szakvizsgázott tanárok nem kerültek a Pedagógus II. kategóriába, és ez nem történik meg 2014 január 1-jével sem. Megszüntettek több pótlékot, és a túlmunka díjazása sem történt meg."

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában