Helyi közélet

2013.11.21. 20:54

Földrengés, tűzvész, árvíz

Mád - Megyei katasztrófavédelmi gyakorlatot tartottak Mádon.

Mád - Megyei katasztrófavédelmi gyakorlatot tartottak Mádon.A mádi polgármesteri hivatal előtt több mint 300 egyenruhás, vagy láthatósági mellényt viselő ember hallgatja, hogy Mád térségében a Richter-skála szerinti 4,4 erősségű földrengés történt. „Atyavilág!” – fordul a bámészkodók közül egy férfi a párjához, de mielőtt még eluralkodna a pánik, megnyugtatják, ez csak egy gyakorlat, nem volt földrengés, mint ahogy árvíz és tűzvész sem.

Győzni kell

Zajlik az eligazítás. Közben Demeter Ervin, a B.-A.-Z. Megyei Védelmi Bizottság elnöke elmondja 14 megyei védelmi szervezet több mint 300 emberrel érkezett Mádra a katasztrófavédelmi gyakorlatra.

– Olyan szituációkat gyakorlunk, amelyek a megye természeti adottságai miatt bármikor előfordulhatnak a valóságban is – mondja Demeter Ervin. – Sajnos 2005-ben az egyik ilyen meg is történt Mádon, amikor a hirtelen lezúduló áradat még emberéletet is követelt. Egy mondás szerint a balszerencsét nem siratni kell, hanem le kell győzni. Erre pedig kiváló lehetőség egy ilyen gyakorlat.

– A 16 járási szervezetből 9 van jelen – mondta Lipták Attila tűzoltó dandártábornok, a megyei védelmi bizottság elnökhelyettese. – nekik ez a rendszerbeállító gyakorlatuk, ami egyfajta vizsga is ezeknek az önkéntes alapon civilekből szervezett védelmi szervezeteknek. Itt és most kell begyakorolni az elméletben már elsajátítottakat, hiszen éles helyzetben már nincs lehetőség a gyakorolgatásra, akkor már késedelem és hiba nélkül cselekedni kell. Vélhetően még az idén megtörténik a másik 7 járási szervezetnek is a rendszerbeállító gyakorlata.

A szituációk szerint Mádon egy nap alatt megtörténik minden, ami csak egy települést sújthat: a hirtelen lehullott hatalmas csapadékmennyiség miatt ismét veszélybe került a hegyen lévő záportározó, amely 80 ezer köbméter víz befogadására alkalmas, tűz ütött ki az üzemanyagtároló telepen ( erről a helyiek elmondták, 12 egyenként 1000 köbméteres tartály van a föld alatt, a nyolcvanas években a szovjet hadseregnek itt volt a megyei üzemanyagraktára), a földrengés miatt a település egy részét ki kellett lakoltatni, mert megrongálódtak az árvízvédelmi létesítmények a faluban.

A munka valamennyi helyszínen tempósan folyt, a szemlét végző katasztrófavédelmi szakemberek sehol sem voltak elégedetlenek. Mádot sikerült megvédeni.

ÉM-BG

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában