Helyi közélet

2013.11.15. 13:10

Figyelik és védik az Ózd környéki erdőket

Ózd - A jármű és szerszámelkobzások valamint a megerősített jelenlét visszaszorítja a falopást.

Ózd - A jármű és szerszámelkobzások valamint a megerősített jelenlét visszaszorítja a falopást.Néhány esztendővel ezelőtt az Ózd környéki erdős részekről kopár domboldalak néztek vissza a kirándulókra. Virágzott a falopás. Sokan átépített autókkal, méregdrága láncfűrészekkel járták az erdőket. Saját és üzleti célokra is folyt az illegális kitermelés. A rendőrség azonban rászállt a tolvajokra. Most már csak elvétve találkozni a városban fával megrakott kiskocsikat, ezeket ugyanis fokozatosan elkobozták. Az erők állapota pedig már most sokat javult a város környékén, amin egy új törvényi változtatás tovább javíthat. A jövőben ugyanis a vadászok is intézkedési jogkörrel rendelkeznek, ha fatolvajjal találkoznak.

Az emberek - még ha szegények is - inkább hivatalosan megveszik a fát, a lopás már közel sem kerül annyit szóba, mint korábban. Így látja ezt Berki Lajos is. A Nemzetiségi Roma Önkormányzat Ózdi elnöke szerint ha nem is szűnt meg, de visszaszorult az illegális kitermelés.

Jobb lett a városkép

- Számomra is az a legszembetűnőbb, hogy a várost járva a kiskocsin fát toló roma embereket csak elvétve látni - fogalmazott Berki Lajos. - Az elmúlt években hozott rendőrségi intézkedések eredményre vezettek, már nem éri meg a lopáson gondolkodni. Emellett pedig a korábbinál sokkal jobban lett megszervezve a tüzelőutalvány osztás, ami nyilván érinti a kisebbségi társadalmat is.

Ózdon szociális alapon nagyságrendileg 1000 család kaphat téli tüzelőutalványt az önkormányzattól. Az Ózdszolg Kft. telephelyén minden nap darabolják a rönkfát, amit a rászorulók használhatnak föl a téli hónapokban. A cég emellett az erdők védelmére is komoly hangsúlyt fektet.

- A Startmunkaprogram keretében tavasszal beindítottunk egy mezőőri szolgálatot - tette hozzá Kovács Gergely, az Ózdszolg Kft. ügyvezetője. - A környező erőkben, magaslati pontokon teljesítenek szolgálatot, ha pedig bármilyen jogsértést észlelnek, azonnal hívják az illetékes szervet. Már most úgy gondolom, hogy van értelme, hiszen hat hónap alatt nagyságrendileg száz olyan eset történt, amikor jelentési kötelezettsége volt a mezőőrnek. A helyzet valóban javult, de ez is azt mutatja, hogy van még teendőnk.

Légi figyelés

Az elmúlt években az ózdi rendőrkapitányság udvarát megtöltötték a falopásra teljesen átalakított autók. A lefoglalt láncfűrészek és balták. Éves szinten harminc kocsit vontak ki a forgalomból, és nagyságrendileg kétszáz fatolvajt fogtak el, akik akár 60 napos elzárást is kaptak.

- Ezeknek az intézkedéseknek valóban volt foganatja, de az erdők védelmére továbbra is nagy hangsúlyt kívánunk fektetni - árulta el Molnár Tamás, az Ózdi Rendőrkapitányság hivatalvezetője. - Az erdőkben és a bekötő utakon is folyamatos az ellenőrzés, néhány héttel ezelőtt pedig légi megfigyelést is tartottunk. Az ORFK-tól kapott helikopterrel pásztáztuk a kapitányság illetékességi területén az erdőket. Intézkedés is történt, hiszen föntről látszott a falopás, a földi egységek pedig el is fogták az illetőt. A fokozott figyelem ezután is fennmarad, hiszen nekünk is az érdekünk, hogy a környező erdők olyan állapotban maradjanak, amilyennek lenniük kell.

ÉM-ME

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában