Helyi közélet

2013.11.06. 11:09

Fázunk és éhezünk, segítsenek!

Miskolc - Évről évre egyre több segélykérő levél érkezik a segélyszervezetekhez.

Miskolc - Évről évre egyre több segélykérő levél érkezik a segélyszervezetekhez.Özönlenek a segélykérő levelek a segélyszervezetekhez és a szeretetszolgálatokhoz. Ezekből az derül ki, hogy az emberek éheznek, fáznak, és fogalmuk sincs, hogy mivel fűtenek majd, ha beköszönt az igazi hideg. Az általunk megkérdezett szervezeteknek az a tapasztalatuk, hogy évről évre nő a hozzájuk forduló családok száma, különösen a tél közeledtével.

Ruha van

A Magyar Vöröskereszt megyei igazgatója, Grubert Roland lapunknak elmondta, legkönnyebben ruhákkal tudnak segíteni, mert ebből folyamatosan érkezik hozzájuk felajánlás. Természetesen nagyon fontosnak tartják az élelmiszerosztást is, de ebből nincs annyi, amennyire valójában szükség lenne. A télen két alkalommal terveznek ételosztást, a Bükk áruháznál és a belvárosban, de folyamatosan adományoznak tartós élelmiszereket és tisztítószereket is. A megyében közel ezer élelmiszercsomagot juttatnak majd el a rászorulóknak. A raktáron bőven van tészta és konzervek, de karácsonyig még rendeznek élelmiszergyűjtést több nagy áruházban is.

– A legjobb az lenne, ha minden rászorulónak tudnánk segíteni, de erre nincs lehetőség – mondta Grubert Roland. – Sokan kérnek tüzelőt is a télre, de ebben most nem tudunk segíteni.

Krízisvonal

Tüzelőt kérnek a legtöbben a Máltai Szeretetszolgálattól is. Hrotkó László észak-magyarországi regionális titkártól megtudtuk, olykor korlátozott mennyiségben tudnak szerezni tűzifát egy-egy önkormányzattól vagy az Északerdő Zrt.-től, de sokkal több kellene. Tartós élelmiszerük azonban nekik is van. Karácsony előtt pedig indul a hagyományos, nagy élelmiszergyűjtő akciójuk, aminek a neve „Adni öröm".

– Sajnos nem jut mindenkinek, mert sokkal több a segélykérés, mint amennyi a felajánlás. Naponta 5-10 levelet kapunk, melyekben ruhát, élelmiszert vagy tüzelőt kérnek a szegény családok.

A titkár elmondta: kiemelt figyelmet fordítanak télen a hajléktalan emberekre is, a téli időszakban kibővítik férőhelyeiket és megerősítik az utcai gondozószolgálatot. Februártól a Máltai Szeretetszolgálat működteti a krízis vonalat, mely 24 órás diszpécserszolgálatot jelent. A téli hidegben az utcán tartózkodó embertársainkról tehetünk bejelentést a következő számon: 46/530-268.

ÉM-HE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában