Helyi közélet

2013.11.13. 09:38

Északot is raknak ma az elkerülő út alapkövébe

Miskolc - Régóta várjuk az M30-as főút Miskolcot elkerülő északi szakaszának megépítését.

Miskolc - Régóta várjuk az M30-as főút Miskolcot elkerülő északi szakaszának megépítését. Végül szerdán délelőtt Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára ünnepélyesen elhelyezi az új beruházás alapkövét, s mellé teszi az ilyenkor szokásos időkapszulát. Amiből az Észak mai száma sem hiányozhat. Az államtitkár előzetesen elmondta, hogy ezzel az újabb elkerülő szakasszal nemcsak a közlekedés biztonsága nő, de csökken a térség levegőszennyezettsége, s mérsékeltebb lesz a zajszínt a környező településeken. A jelenlegi uniós pénzügyi ciklusban országszerte több mint 30 nagyváros és kistelepülés mentesül az átmenő forgalomtól. Mintegy 195 milliárd forintból csaknem 201 kilométer elkerülő szakasz épül Nagykanizsától Nyíregyházáig, Komáromtól Csongrádig és Szelestétől Villányig. Ezzel 1,3 millió ember életkörülményei javulnak. Az új Széchenyi terv támogatásával a közeljövőben állapodnak meg az M60 pécsi, a mórahalmi a székesfehérvári és a tiszabezdédi elkerülő utak megvalósításáról.

Loppert Dániel, a NIF Zrt. kommunikációs vezetője ismertette a miskolci beruházás részleteit. Ez a várost észak-északkeleti irányban kerüli meg, folytatódva az autópálya megépült csomópontjából a miskolci Zsigmondi utcáig. Az 5,8 kilométer hosszú, kétszer egysávos úton egy Sajó- és négy vasbeton híd lesz. Különösen ügyelnek az árvízvédelemre, ezért a Kis-Sajó keleti oldalán Arnótot teljesen körülölelve egy gátrendszert telepítenek. A víz levezetésére a Csorba-tó északi sarkától egészen a Sajóig egy 4500 méter hosszú csatornát létesítenek. Töltés épül a M30 alatti körforgalom köré is mivel ez a legmélyebb terület.

Ma már tudjuk, hogy a 2010-es szerencsétlen árvizet elsősorban a nyugat-kelet irányban meglévő 3. számú főút idézte elő. Ennek megelőzésére a körforgalomtól a Kis-Sajó hídig a megépítendő árok fölé egy nagy hidat építenek. Most a korábban megrongált utakat is helyreállítják. A tervek szerint ezzel az elkerülő úttal a térség minden árvízi problémája megszüntethető. Az uniós forrásból megépülő csaknem 14 millárd forintos beruházás előreláthatóan 2015 tavaszára készül el.

ÉM-SZI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában