Helyi közélet

2013.11.18. 11:47

Egy általános és egy középiskolája van Ózdnak egyházi fenntartásban

Ózd - Az ózdi Bem Úti Általános Iskola, melyet 1981-ben alapítottak 2011-ben gazdát cserélt, ugyanis fenntartója az Egri Főegyházmegye lett. Ezek után II. János Pál pápa nevét vette fel.

Ózd - Az ózdi Bem Úti Általános Iskola, melyet 1981-ben alapítottak 2011-ben gazdát cserélt, ugyanis fenntartója az Egri Főegyházmegye lett. Ezek után II. János Pál pápa nevét vette fel.Az intézménybe járó több mint négyszáz tanuló többsége hátrányos helyzetű,ennek ellenére az iskola Kocska Ágnes igazgatónő vezetésével sikeresen működik.

A nagy múlttal rendelkező Széchenyi István Közgazdasági Szakközépiskola - népszerű nevén a SZIKSZI- a most folyó 2013/14-es tanévet kezdte el mint egyházi iskola. A fenntartója ennek az intézménynek is az Egri Főegyházmegye. Az iskola új neve: Széchenyi István Katolikus Közgazdasági Szakközépiskola - mintegy félezer tanulóval.

Az egyik egyházi lapban olvastam, hogy a mostani 2013/14-es tanév az 1017. hazánkban. Géza fejedelem révén a Pannonhalmán megtelepedő olasz bencések szerzetesi iskolája volt az első iskola hazánkban az Úrnak 996. évében. A több mint ezer év nagy hányadában széles körben keresztény oktatás folyt Magyarországon. Ennek a folyamatnak a végét az 1948-ban történő államosítás jelentette.

Egy 2012-évi adat szerint hazánk 5439 iskolájából 430 van egyházi fenntartásban,vagyis az iskolák 7,9 százaléka. Ez a szám mára már bizonyára változott.

- Kerékgyártó Mihály -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában