Helyi közélet

2013.11.12. 08:18

Egy ágyban a poloskával

Miskolc - Míg korábban ritkán keresték ágyi poloska miatt, ma naponta ötször is hívják, mondja a bogármérnök.

Miskolc - Míg korábban ritkán keresték ágyi poloska miatt, ma naponta ötször is hívják, mondja a bogármérnök.„Úgy tűnt fel, hogy a gyerek tele volt szúnyogcsípésekkel, legalábbis annak tűntek. Ami furcsa volt, hogy olyan helyen is ott volt a nyom, ahol nem érheti szúnyog, meg ilyenkor meg már nincsenek is", meséli olvasónk, aki neve elhallgatását kéri. Mentek az orvoshoz, azt mondta, pókcsípés. Ám tovább szaporodtak a kiütések. Később aztán egy bogarat is megfogott a párnán a gyerek feje mellett. Olvasónk – egy avasi panellakásban él – körülnézett a neten, s a csípésnyomok és a bogár „fotója" alapján elkezdett ágyi poloskára gyanakodni.

– Sajnos, beigazolódott a gyanúm – meséli. Azóta túl van az irtáson – húszezer forint – s a mai napig nem tudja, honnan „szerezhette be" a vérszívókat.

– Míg korábban ritkán kerestek ágyi poloska miatt, ma naponta ötször is hívnak – mondja az Észak-Magyarországnak Kiss János bogármérnök. Az agrármérnök végzettségű férfi több évtizede foglalkozik rovarirtással. Meséli, a 60-as években szinte teljesen eltűntek az ágyi poloskák, most úgy sejti, a fészekrakók terjeszthették újra el, de az sem használ, hogy sokat utazunk: például Londonban rengeteg van belőle.

Az állat is vándorol

– 30 éve úgy tanultam, hogy csak az ember viszi egyik helyről a másikra. Mára kiderült, hogy maga az állat is átvándorol: a fűtésvezeték csövén, a konnektorokon át a szomszédos lakásokba, nyáron bemászhat a nyitott ablakon – mondja. Megjegyzi, vannak társasházak, ahol egész emeleteket kellett végigirtania. Meséli, gyakran előfordul, hogy megnézi lomtalanítás idején a kukák mellé kidobott bútorokat: 80 százalékukban talál poloskát.

Hogy hogyan lehet ellenük védekezni? Az Észak keddi számából kiderül...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában