Helyi közélet

2013.11.30. 18:28

Diákok álltak ki a gyilkos lány mellett

Miskolc - Egy munkaadóit megkéselő fiatal nő ügyében tartott tárgyalást pénteken a törvényszék.

Miskolc - Egy munkaadóit megkéselő fiatal nő ügyében tartott tárgyalást pénteken a törvényszék.Szíven szúrta egy konyhakéssel ágyában fekvő háziasszonyát egy háztartási alkalmazott, majd a felesége haláltusájára felriadó férjet is többször súlyosan megsebezte. A házaspár mindkét tagja belehalt sérüléseibe és az elszenvedett vérveszteségbe. A több emberen elkövetett emberöléssel vádolt fiatal nő ügyében pénteken tartott tárgyalást a Miskolci Törvényszék rendhagyó összetételű tanácsa. A fiatal nő egy baráti összejövetel után végzett munkaadóival, akik éppen azt ünnepelték, hogy a férjet államtitkár-helyettessé nevezték ki. A háztartási alkalmazott bevallotta a bűncselekmény elkövetését, de tettére maga sem tudott magyarázatot adni.

Az "elsőfokon" 15 év fegyházra ítélt nő ügyében három ügyész és három védő járt el egymás után, s tanúk sokasága vonult fel - valamennyien miskolci középiskolások. A tárgyalás ugyanis egy számukra, a nyitott bíróságok program keretén belül meghirdetett "perszimulációs" verseny volt, melyen a Fráter György Katolikus Gimnázium, a Fényi Gyula Jezsuita Gimnázium és a Kós Károly Építőipari Szakközépiskola diákjai vettek részt, és Kosztolányi Édes Anna című regényét dolgozták fel.

A fiatalok valódi büntetőpert szimuláltak, ők alakították a vádlottat, védőt, ügyészt, tanúkat, de igazi törvényszéki bírók - dr. Czibrik Attila, dr. Pabits Attila és dr. Péter Zoltán - hirdettek ítéletet - nem csak Édes Anna, de a versenyzők fölött is. Anna a regényben 15 év fegyházat kapott; bíráink elmondták, ma milyen büntetésre számíthatna.

Dr. Sisák Péter, a törvényszék elnöke a perszimulációs verseny résztvevőinek köszöntése során elmondta: a nyitott bíróságok program és a próbatárgyalás célja, hogy betekintést engedjen a fiatalok számára a törvényszék működésébe, s reményét fejezte ki, hogy a középiskolások egy része később a jogi pályát választják majd.

A pénteki verseny első helyezettje a Fráter gimnázium lett, az "ezüstérmet" a Fényi Gyula gimnázium nyerte el, míg a harmadik helyezést a Kós Károly szakközépiskola diákjai nyerték.

ÉM-SZP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában