Helyi közélet

2013.11.13. 15:47

A PannErgy leányvállalata megkezdte az avasi fapótlást

Miskolc - A PannErgy Csoport legnagyobb beruházását megvalósító Miskolci Geotermia Zrt. megkezdte Miskolcon azon fapótlási munkálatokat, amelyek a Miskolci Geotermikus Projekt távvezeték építési munkái miatt kiemelt növényzet helyreállításával kapcsolatosak. Miskolc város több helyszínén, összesen 126 darab fa ültetésére kerül sor.

Miskolc - A PannErgy Csoport legnagyobb beruházását megvalósító Miskolci Geotermia Zrt. megkezdte Miskolcon azon fapótlási munkálatokat, amelyek a Miskolci Geotermikus Projekt távvezeték építési munkái miatt kiemelt növényzet helyreállításával kapcsolatosak. Miskolc város több helyszínén, összesen 126 darab fa ültetésére kerül sor.

A Miskolci Geotermikus Projekt távvezeték építési munkái miatt mintegy 46 közterületi fát, kényszerült kivágni a Társaság. A munkák több helyszínen indulnak el Miskolcon, köztük először a Szentgyörgy úton, a Szőlőskerti sétány és Egyetemi út közötti szakaszon, ahol részben a meglévő fasor egységes látványa céljából a kiszáradt, vagy hiányzó növények pótlására kerül sor. A fapótlási terv szerint 126 darab „várostűrő”, és jelentős díszértéket fejlesztő fafajok ültetésére kerül sor az elkövetkező napokban. Az ültetés foltszerűen, facsoportok, rövid fasorok telepítésére ad lehetőséget. A Szőlőskerti sétány északi és a déli zöldterülete esetében a lakóházak között, a Gesztenyés utca déli zöldsávjában, illetve a Testvérvárosok útja - Egyetem út közötti zöldterületen, a meglévő közművektől és az új távvezetéktől előírás szerinti távolságban telepítik az új fákat. A közpark területén magasra növő és széles lombkoronát fejlesztő díszfák kerülnek azzal a céllal, hogy növelje a kertészetesztétikai élményt.

A faültetést Miskolc Megyei Jogú Város Polgármesteri Hivatalának alpolgármestere Pfliegler Péter, Csöbör Katalin önkormányzati képviselő, illetve MIHŐ Kft. szakemberei jelenlétében Tóth Péter a PannErgy Nyrt. vezérigazgatója kezdi meg.

„Valamennyien felelősek vagyunk a környezetünkért. Ezt soha nem lehet elégszer hangsúlyozni, hiszen a természeti környezet a várost, Miskolcot is éltető erő. Elengedhetetlen, hogy figyelmet fordítsunk és forrást biztosítsunk az élhető város kialakítására és megőrzésére. Nem mindegy, hogy a napjaink környezetéért is felelős generáció milyen példát mutat, milyen környezetet hagy gyermekeire, unokáira. Azzal, hogy Miskolc MJV Önkormányzata csatlakozott a Zöld Városok, a Green City európai mozgalmához és 2013-ban, több más zöldítési pályázat mellett, október 16-án meghirdette a Zöld homlokzatok létrehozása Miskolcon pályázatot is, ezen célok mellé állt.

Egyébként, ez utóbbi pályázatnak több nyertese is van már, akik át vehették a zöld homlokzatok kialakításához alkalmas kúszónövényeket. A program másik eleme, hogy elkezdte a területek fásítását a Széchenyi utcán, a Petőfi utcán és ma az Avas Délen.„- nyilatkozta Pfliegler Péter Miskolc Megyei Jogú Város alpolgármestere.

„Talán még nem tudatosult bennünk kellőképpen, hogy Közép-Európa legnagyobb geotermikus beruházása Miskolcon valósul meg. Külön örömömre szolgál, hogy a 7,5 milliárdos projektnek, a Miskolc Geotermikus Projektnek az első szakasza az Avason, saját választókörzetemben valósul meg.

Egy környezetbarát irányultságú projekt természetesen kiemelt figyelmet fordít a természet óvására és az esetleges károk helyrehozatalára, így őrizve meg mindannyiunk számára városunkat, Miskolcot szépnek és szerethetőnek. - nyilatkozta Csöbör Katalin képviselő asszony.

„Miskolcon a geotermikus hőenergia tervezett, nagyarányú felhasználása országosan is kiemelkedő jelentőségű. A geotermikus hőtermelő Miskolci Geotermia Zrt. a mai faültetéssel is bizonyítja környezetbarát elkötelezettségét, hiszen dupla annyi facsemete és zöldnövény kerül elültetésre, mint amennyit a kivitelezés miatt elkerülhetetlen volt eltávolítani. A MIHŐ Kft. is az üzemeltetése során külön figyelmet fog fordítani a lehető legnagyobb geotermikus hőenergia átvétele mellett a felszínen található távvezetékek mentén elhelyezkedő zöldterületek gondozására is. A MIHŐ Kft. fogyasztói érdekében közszolgálati tevékenységét továbbra is környezettudatosan, a megújuló energiák minél szélesebb körű felhasználásával kívánja folytatni - nyilatkozta Móricz József a MIHŐ Kft. stratégiai igazgatója.

„Nagy örömmel teszünk eleget a korábban meghatározott fapótlási tervben foglaltaknak, hiszen ez nem csak azt jelenti, hogy annak a környezetnek a szépítésében veszünk részt, amelynek jelentős köze van a geotermikus hő hasznosításához, hanem egyúttal reményeink szerint jelentősen hozzájárul a zöld területek bővüléséhez, amely a lakosság komfortérzetének javítását eredményezheti Miskolcon – nyilatkozta Tóth Péter a PannEgy Nyrt. vezérigazgatója, az Igazgatótanács tagja.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában